Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica Sfintei Cruci, ÎPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați.

Sfânta Liturghie a fost precedată de procesiunea cu racla ce adăposteşte o părticică din lemnul Sfintei Cruci, aflată în patrimoniul sacru al eparhiei și de rânduiala specială de scoatere a sfintei cruci spre închinare.

Credincioșii prezenți la slujbă au avut posibilitate de a se închina și de a săruta lemnul de viaţă făcător al Sfintei Cruci.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale.

În cadrul slujbei, teologul Petru Herescu, fiu duhovnicesc al Eparhiei Dunării de Jos, a fost hirotonit întru diacon.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică în care se vorbește despre lepădarea de sine, asumarea crucii și urmarea lui Hristos pentru dobândirea mântuirii.

„Crucea lui Hristos este altarul biruinței răului, actul supremei dăruiri din suprema iubire, căci răul a fost biruit cu iubirea pentru toți oamenii. Crucea este o cârmă spre Dumnezeu prin oceanul de rele, un pod care ne trece către izbăvire. Prin Cruce, într-un trup ca al nostru Mântuitorul a învins microbul păcatului și boldul morții.

Evanghelia de astăzi ne cere să facem o introspecție, o analiză mai profundă prin care ne este pusă la încercare voința noastră liberă, care de multe ori este prea dependentă de planurile acestei vieți trecătoare. Voința și libertatea sunt garanțiile existenței lui Dumnezeu în lume pentru noi și prin lume cu noi.

Biserica este cea care nu răstignește, ci doar vindecă, nu face rechizitorii juridice ale păcatelor, ci se roagă stăruitor pentru despovărarea de păcate“, a spus ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Arhiepiscop Casian i-a binecuvântat și le-a oferit iconițe tuturor celor prezenți.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook