Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 7 martie, când în Biserica Ortodoxă  Română se cinstesc Sfinţii Mucenici din Cherson: Efrem, Vasilevs, Evghenie, Agatodor, Elpidie, Eterie şi Capiton, parohia „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou“ din Galaţi şi-a serbat cel de-al doilea hram, închinat Sfântului Sfinţit Mucenic Efrem, unul din cei şapte sfinţi episcopi, care în veacul IV a păstorit în zona Dunării de Jos.

Manifestările de hram au început în ajunul sărbătorii cu slujba Privegherii şi au continuat în ziua de hram cu slujba Utreniei şi Sfânta Liturghie, oficiate de un sobor de preoţi, la care a participat Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Situată în cartierul de locuinţe ANL „Dimitrie Cantemir“ din Galaţi, parohia este formată din familii tinere cu copii, o parte dintre aceştia fiind prezenţi astăzi la biserică pentru a fi împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre perioada de post ce urmează a începe de săptămâna viitoare şi despre viaţa, lucrarea şi martiriul primit de aceşti sfinţi sfinţiţi slujitori ai Bisericii pentru statornicia lor în credinţa creştină şi pentru propovăduirea Evangheliei.

După Sfânta Liturghie, în biserică chiriarhul Dunării de Jos a oficiat o slujbă de mulţumire pentru binefacerile lui Dumnezeu revărsate asupra credincioşilor şi slujitorilor acestei tinere parohii şi le-a oferit iconiţe celor prezenţi.

***

Parohia „Dimitrie Cantemir“ din Galaţi a fost înfiinţată la data de 1 februarie 2009, prin hotărârea chiriarhală nr. 54 din 12 februarie 2009 a Arhiepiscopiei Dunării de Jos, ca urmare a înmulţirii numărului de credincioşi, prin extinderea de blocuri ANL în noul cartier „Dimitrie Cantemir“.

Tânăra parohie gălăţeană a primit ocrotirea spirituală a Sfântului Cuvios Părinte Dimitrie cel Nou de la Basarabi.

La început, asistenţa religioasă a credincioşilor s-a realizat sporadic, prin supliniri ale preoţilor din oraş.

În data de 24 decembrie 2010 s-a săvârşit pentru prima oară Sfânta Liturghie în acest cartier, prin sfinţirea şi înmânarea în prealabil a Sfântului Antimis pentru această parohie.

Prin eforturile credincioşilor şi prin disponibilitatea Armatei Române, în cartier a fost amplasat un cort militar care a fost amenajat, după putere, pentru programul liturgic, în data de 11 octombrie 2011.

În scurt timp acesta a devenit neîncăpător şi impropriu pentru săvârşirea slujbelor religioase.

Astfel, cu binecuvântarea şi cu sprijinul Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în data de 22 noiembrie 2016 s-a început realizarea unui nou sfânt locaş provizoriu din lemn şi materiale uşoare, care a fost finalizat în timp record de o lună de zile.

La 23 decembrie 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a oficiat o slujbă de binecuvântare a lucrărilor ce s-au săvârşit la această  Capelă din tânărul cartier gălățean „Dimitrie Cantemir“.

În după-amiaza zilei de 12 aprilie 2017, credincioşii acestei parohii au trăit un moment de bucurie duhovnicească întrucât a fost săvârşită slujba de sfinţire a Altarului acestui locaşului de cult. Cu acest prilej, ierarhul Dunării de Jos a oferit parohiei Sfânta Evanghelie, Sfântul Chivot, Sfintele Vase, Crucea de binecuvântare şi celelalte obiecte liturgice necesare desfăşurării după rânduială a slujbelor bisericeşti.

Totodată a fost binecuvântată şi catapeteasma care, la rândul ei, este donaţie a credincioşilor parohiei „Sf. Cruce“ din municipiul Brăila.

Cei aproximativ 1000 de credincioşi ai acestei parohii, dintre care aproximativ 300 sunt copii se bucură de locaşul de cult aflat în apropierea locuinţelor lor, unde ei se roagă şi se primenesc sufleteşte.  

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook