Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, la Duminica Sfintei Cruci, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în cadrul unei procesiuni, aduce la Catedrala arhiepiscopală din municipiul Galaţi, spre evlavia şi bucuria duhovnicească a slujitorilor şi a credincioşilor, racla ce adăposteşte o părticică din lemnul Sfintei Cruci, aflată în patrimoniul sacru al eparhiei.

După ce racla a fost aşezată în pronaosul catedralei, ierarhul Dunării de Jos, înconjurat de soborul de clerici, a săvârşit rânduiala specială de scoatere a sfintei cruci spre închinare şi a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare.

Pe parcursul slujbei, mulţi credincioşi  s-au rugat şi s-au închinat cu credinţă şi multă evlavie cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci.

La momentul cuvenit, mai mulţi copii şi credincioşi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Marcu, în care se vorbește despre lepădarea de sine, asumarea crucii și urmarea lui Hristos pentru dobândirea mântuirii.

Părintele Arhiepiscop a arătat că Sfânta Cruce este mereu în viaţa creştinilor o prezenţă sfinţitoare şi biruitoare a tuturor încercărilor.

Cu prilejul acestei duminici, ca şi în anii precedenţi, după Sfânta Liturghie, în Arhiepiscopia Dunării de Jos, preoţii slujitori, membrii organismelor parohiale şi tinerii voluntari, au organizat acţiuni social-filantropice în cadrul unor instituţii sociale – spitale, aziluri de bătrani, cămine de copii, penitenciare – înţelese ca prelungire a puterii izvorâte din razele Sfintei Cruci de la Sfintele Altare către altarele vii, fraţii şi surorile aflaţi în boală, în suferinţăşi în lipsuri.

O astfel de acţiune s-a desfăşuratla Spitalul de Pneumoftiziologie din municipiul Galaţi. Cadrele medicale şi bolnavii internaţiîn cadrul acestei unităţi spitaliceşti au primit vizita preoţilor şi a voluntarilor care au venit cu daruri din partea parohiilor „Sf. Vasile cel Mare“ şi „Sf.Mina“ din Galaţi.

Preotul de la Capela „Sf. Spiridon“ din incinta Spitalului TBC a primit cu bucurie darurile care au constat în produse igienico-sanitateşi alte materiale pentru curăţenie, şi le-a oferit responsabililor din cadrul spitalului pentru a fi utilizate potrivit nevoilor curente.

Valoarea darurilor oferite prin această acţiune a fost de 2.000 de lei.

În același timp, potrivit calendarului activităților planificate în cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, în Duminica Sfintei Cruci, s-au desfășurat activități social-filantropice și la alte centre sociale și instituții medicale din cele două municipii ale Eparhiei, Galați și Brăila, prin implicarea exemplară a mai multor parohii.

Pr. Rareş Bucur

 

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook