Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În lumina Sfintei şi dreptei credinţe ortodoxe, promovate consecvent, constant, creator şi mântuitor, mai ales după Duminica primă din luna martie a anului 843, când s-a proclamat oficial statornicia creştinească prin credinţa adevărată în Preasfânta Treime, prin Biserica „Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească”, reafirmăm fără echivoc puterea şi lucrarea mântuitoare a Fiului lui Dumnezeu, Care ne-a lăsat Chipul său divino-uman în icoana Sa! Revenirea cultului Sfintelor Icoane în biserici, după lungi, jertfelnice şi muceniceşti lupte ale dreptcredincioşilor înseamnă bucuria de a primi încă de aici, de pe pământ, Chipul slavei lui Dumnezeu, al Împărăției, prin Icoana Domnului, a Maicii Domnului și a tuturor Sfinților, ca pregustare a Împărăției Cerești.

În fața Sfintelor Icoane, din biserici și din casele credincioșilor, și chipurile noastre umane strălucesc prin harul și lumina împărtășite nouă de Hristos Domnul.

Astfel, Ortodoxia promovează frumusețea lăuntrică a viețuirii curate și contribuie la modelarea luminoasă a omului, și el „icoană” a lui Dumnezeu pe pământ!

Biserica noastră deține cel mai bogat, luminos și valoros tezaur iconografic din Evul Mediu până în actualitate și continuă, susține și promovează artiști credincioși, valoroși și harnici.

De trei decenii, la Dunărea de Jos, prin Seminarul Teologic și liceele de artă de la Galați și Brăila, ori Centrul de Artă din Tecuci, ca și din alte școli, dascălii, preoții, artiștii și micii iconari ne înfrumusețează viața prin bogăția expresivă a culorilor și a creațiilor lor creștinești, pe care le expun în școli și în biserici, participând în Duminica Ortodoxiei, la tradiționalul pelerinaj cu Sfintele Icoane.

La Catedrala Arhiepiscopală, duminică, 5 martie, în cadrul Sfintei Liturghii arhierești, vor fi sfințite icoanele tinerilor, apoi va urma procesiunea către Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine, unde artiști bisericești de la Dunărea de Jos, consacrați pe plan național de Sfânta Patriarhie, vor expune împreună cu ceilalți elevi cele mai luminoase și valoroase icoane!

Și iconarii, și credincioșii, dar mai ales copiii sunt „icoanele” vii ale Ortodoxiei!

Casian,

Arhiepiscopul Dunării de Jos

 

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook