Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 21 martie, la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi a avut loc o întrunire cu responsabilii pentru cântarea bisericească de la strană din parohiile Eparhiei Dunării de Jos.

Evenimentul a fost desfăşurat în contextul anului 2023, dedicat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române comemorării imnografilor și cântăreților bisericești (psalți) în Patriarhia Română.

Întrunirea a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi a debutat cu rostirea de rugăciuni şi interpretarea de cântări bisericeşti specifice acestei perioade liturgice în care ne aflăm.

Între câtările de astăzi a fost şi Paraclisul Maicii Domnului, interpretat suav şi cu multă sensibilitate de către două fete de 9 şi 11 ani, Elisabeta şi Ana Petcu, din municipiul Galalţi, care în fiecare duminică după-amiază participă la paraclisul săvârşit în Catedrala arhiepiscopală. 

Ierarhul Dunării de Jos a ţinut un cuvânt de binecuvântare şi de îndemn pentru implicarea, susţinerea şi sprijinirea mai atentă şi eficientă a cântării liturgice din fiecare parohie.

La rugăciune au fost prezenţi membrii Permanenţei Consilului eparhial, cei opt protoiereii, preoţii parohi de la parohiile care nu au cântăreţi cu pregătire de specialitate, însoţiţi de persoanele care susţin cântarea la strană, precum şi profesori de muzică de la şcolile teologice din eparhie şi elevi seminarişti gălăţeni.

Pricipalele obiective ale întrunirii de astăzi au avut în vedere întărirea conştiinţei şi a ştiinţei rugăciunii, aprofundarea sensurilor duhovniceşti-mistagogice ale slujbelor din perioada Postului Paştilor şi analiza unor aspecte practice ale cântării şi rugăciunii din biserică.

Ca semn al aprecierii, încurajării şi recunoaşterii contribuţiei acestor credincioşi voluntari la buna desfăşurare a vieţii liturgice, s-a hotărât ca aceştia să primească acte oficiale de voluntariat.

La final, Părintele Arhiepiscop le-a mulţumit celor prezenţi şi i-a invitat pe toţi la o agapă frăţească.

 Pr. Rareş Bucur

 

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook