Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944-1989 este marcată în fiecare an în Arhiepiscopia Dunării de Jos prin manifestări liturgice, misionare şi cultural-educaţionale în parohiile, mănăstirile şi alte instituţii din cuprinsul eparhiei.

Întrucât în această zi se face pomenirea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, biserica gălăţeană ocrotită de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi de Sfinţii 40 de Mucenici şi-a sărbătorit cel de-al treilea hram.

Construită în stil maramureşean între anii 2008-2011, biserica din  lemn din cartierul Siderurgiştilor Vest este ctitorie a membrilor Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Galaţi în memoria victimelor căzute sub jugul regimului comunist. Slujba de sfinţire a acestei biserici memorial a fost săvârşită de către chiriarhul Dunării de Jos în anul 2017.

Ieri, în ajunul sărbătorii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoţi din municipiul Galaţi, a săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia şi Parastasul pentru cei ce au apărat credinţa în Dumnezeu, libertatea şi demnitatea poporului român în timpul regimului comunist, au pătimit şi au trecut la cele veşnice.

La slujbă au participat persoane care au suferit în temniţele comuniste, urmaşii sau rudelor acestora şi numeroşi credincioşi din parohie, între aceştia fiind mulţi copii şi vârstnici.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici, prilej de a ne aduce aminte și a-i pomeni pe cei ce au pătimit nenumărate chinuri de-a lungul timpului, între cei ce au suferit numărându-se şi mulţi dintre conaţionalii noştri din perioada ateo-comunistă.

La final a fost săvârşită slujba de pomenire pentru cei închişi în temniţele şi care au trecut la Domnul, iar toţi cei prezenţi au primit din partea ierarhului litie şi „mucenici“.

Pentru a veni în sprijinul semenilor noştri fără posibilităţi materiale şi a marca sărbătoarea hramului, membrii Consiliului şi Comitetului parohial au oferit o masă caldă copiilor din cadrul Aşezământului social-filantropic „Sf. Vasile cel Mare“, 20 de pachete cu alimente de primă necesitate pentru familiile nevoiaşe din parohie şi 150 de pachete cu alimente neperisabile credincioşilor prezenţi la biserică.

Pr. Rareş Bucur

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook