Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua de 30 martie 2024, în Arhiepiscopia Dunării de Jos a avut loc „Marşul pentru viaţă“.

Cea de-a 14-a ediţie a manifestării, aşezată sub genericul „Construim împreună pentru viaţă“, s-a dorit un apel pentru susţinerea familiei creştine, atât de provocată în contextul secularizant actual şi o pledoarie a societăţii civile de la Dunărea de Jos, de conştietizare a celui mai frumos şi preţios dar pe care Dumnezeu l-a oferit omului – viaţa.

Evenimentul, dedicat prețuirii și ocrotirii vieții copiilor încă din momentul concepției, s-a desfăşurat în Arhiepiscopia Dunării de Jos cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian şi a fost organizat de Asociaţia „Studenţi pentru viaţă“, împreună cu Asociaţiile „România pentru viaţă“, „Iubim toţi oamenii“, „Ortodoxia Tinerilor“ şi ASCOR Galaţi.

Manifestarea a debutat la Brăila, în cel de-al doilea mare oraș al eparhiei, la ora 14.00, unde creştini, elevi, studenţi şi familii cu copii s-au adunat la biserica „Sfânta Parascheva“ din centrul orașului, pentru a se ruga și a porni în procesiunea, deja cunoscută brăilenilor, pe Calea Călăraşilor către Catedrala „Naşterea Domnului“.

La punctul de sosire de la măreața şi frumoasa biserică reprezentativă a acestui oraş de la Dunăre, participanții împreună cu preoți din municipiu au rostit rugăciuni şi au înălțat cântări către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, mulțumind Bunului Dumnezeu pentru toate cele dăruite nouă și în special pentru darul minunat al vieții.

În interiorul catedralei, preotul vicar eparhial Ionel Rotaru a transmis participanţilor mesajul de binecuvântare al Înaltpresfinţitului Părinte Arhiepiescop Casian, iar medicii şi preoţii prezenţi au transmis mesaje pro-viaţă.

În municipiul Galaţi, începând cu ora 16.00, creştini de toate vârstele, dar îndeosebi tineri - elevi, studenţi şi familii cu copii s-au adunat şi au participat la o precesiune care a pornit din Parcul ”Orăşelul copiilor” spre Palatul de Justiţie şi Parcul Viva şi a continuat, pe faleza superioară a Dunării, către biserica fortificată ”Precista“, apoi pe strada Domnească până la Catedrala arhiepiscopală.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian s-a aflat în mijlocul sutelor de participanţi, de la copii putaţi pe braţele mamelor până la vârstnici dornici să arate preţuirea pentru marele dar al vieţii.

La Catedrala arhiepiscopală, Înaltpreasfinţia Sa împreună cu slujitori ai sfintelor altare din municipiul Galați au rostit rugăciuni pentru ocrotirea pruncilor, a tinerilor şi a familiei.

Tinerii şi copiii prezenti au cântat imnuri închinate Maicii Domnului şi s-au bucurat de cadrul generaos şi primitor al acestui locaş de rugăciune.

La final, ierarhul locului a mulţumit organizatorilor şi participanţilor pentru acest frumos pelerinaj de susţinere al unei vieţi normale, precum şi pentru mărturisirea dreptului la viaţă şi implicarea în ocrotirea celor ce sunt hărăzite de Dumnezeu pentru a fi mame.

Prin manifestarea de astăzi s-a urmărit atragerea atenţiei pentru preţuirea aşa cum se cuvine a darului mare al vieţii şi pentru sprijinirea femeilor aflate în criză de sarcină, pentru ca acestea să-și poată naște copiii.

Manifestări similare s-au desfăşurat şi în municipiul Tecuci şi în alte localităţi din Eparhia Dunării de Jos.

Pr. Rareş Bucur

 

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook