Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Duminică, 28 noiembrie 2010, la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi a avut loc deschiderea oficială a sărbătorilor dedicate Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi al întregului neam românesc.

Programul a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa unui număr impresionant de credincioşi. Cu acest prilej, chiriarhul Dunării de Jos a îndemnat pe toţi credincioşii prezenţi la eveniment, ca „orice lucru sau activitate, în stadiul incipient sau în plină desfăşurare, să fie însoţite de rugăciuni de mulţumire, de laudă şi de cerere, pentru dobândirea ajutorului din partea lui Dumnezeu, pentru finalizarea acestora”.

Evenimentul central al zilei l-a reprezentat procesiunea „Călători pe cărările sfinţilor”, desfăşurată pe străzile Domnească şi Basarabiei de către cele 4 grupuri de pelerini gălăţeni, în frunte cu preoţii din municipiu, dar şi din celelalte protopopiate ale Eparhiei. În acest context a fost adusă şi prezentată spre închinare credincioşilor noua raclă cu părticele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, aflate de aproape două secole în tezaurul spiritual al Arhiepiscopiei Dunării de Jos. De asemenea, pelerinii s-au mai putut închina şi la moaştele Sf. Ap. Andrei, Sf. Ierarh Nicolae, Sf. Vasile cel Mare şi Sf. Nectarie Taumaturgul, aflate în patrimoniul Catedralei arhiepiscopale.

 

Momentele de sărbătoare au continuat cu săvârşirea, în Catedrala Arhiepiscopală, de către Chiriarhul Dunării de Jos, a slujbei de sfinţire a Litiei, în prezenţa preoţilor şi a credincioşilor participanţi la procesiune. La final, Înaltpreasfinţia Sa a adresat un cuvânt de învăţătură tuturor pelerinilor veniţi la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei despre puterea şi darurile Sfintei Cruci în viaţa credincioşilor, precum şi despre folosul duhovnicesc pe care îl primim când cinstim sfinţii lui Dumnezeu şi ne închinăm sfintelor lor moaşte.

În această seară este aşteptată la Galaţi o delegaţie a Bisericii Ortodoxe a Greciei, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Mitropolit Ignatie de Dimitriada (Volos), care va aduce spre închinare credincioşilor din judeţele Galaţi şi Brăila, omoforul arhieresc şi părticele din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook