Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În cadrul programelor pastoral-misionare şi social filantropice înscrise în calendarul eparhial pentru luna Sfântului Apostol Andrei se înscrie şi cinstirea Sfântului Ierarh Nectarie, sărbătorit în fiecare an de Biserica Ortodoxă la data de 9 noiembrie.

Evenimentele din această zi au debutat în Capela Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“, care are ca ocrotitor şi pe Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul, prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi profesori, în prezenţa întregului corp didactic şi a elevilor.

Pentru a spori evlavia tinerilor seminarişti, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a fost adusă în procesiune icoana şi moaştele Sfântului Ierarh Nectarie, aflate în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În cadrul slujbei, la momentul liturgic rânduit, au fost rostite rugăciuni pentru pace şi unitate dar şi rugăciunile speciale pentru bolnavi şi pentru cei aflaţi în suferinţă.

La final, în cadrul parastasului, au fost pomeniţi ctitorii, profesorii, elevii seminarişti trecuţi la Domnul dar şi victimele nefericitului incediu din 30 octombrie de la Bucureşti.

Procesiunea cu sfintele moaşte, la care s-a adăugat şi racla cu moaştele Sfântului Apostol Andrei a continuat şi la Spitalul Clinic Județean de Urgenţă din municipiu, care are ca ocrotitor pe Apostolul românilor.

Aici, un sobor de preoţi slujitori în instituţiile sociale ale Bisericii  a săvârşit Sfânta Liturghie în capela din curtea instituţiei medicale, după care, a fost săvârşită Taina Sfântului Maslu. Lucrarea Bisericii prin preoţi – doctori ai sufletelor – a chemat la rugăciune, în jurul sfintelor moaşte, o mulţime de credincioşi bolnavi, internaţi în această instituţie medicală, dar şi din afara ei.

La final, după ce credincioşii s-au închinat cu evlavie la sfintele moaşte şi au fost unşi cu untdelemn sfinţit, preoţii, purtând pe braţe raclele cu odoarele sfinte au vizitat toţi bolnavii din spital, în saloanele şi la paturile lor,  aducându-le alinare în suferinţă şi oferindu-le câte o iconiţă cu chipul Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook