Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a 26-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați.

La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiu, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale.

La momentul cuvenit, mulți copii au primit Sfânta Împărtășanie.

În cuvântul de învățătură, Înaltprea­sfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Lucaîn care ni se prezintă Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina și a explicat sensurile postului în viața noastră de creștini aflați pe drumul mântuirii.

„Această pildă se explică prin ea însăși, deoarece este o realitate frecventă în viața fiecăruia dintre noi. Dumnezeu ne-a arătat că nu cele trecătoare din această viață sunt esențiale și nu acestea trebuie să ne ceară nouă atenția totală, ci bunurile cele veșnice, cele eterne, adică sufletul nostru care este chipul lui Dumnezeu în noi ca arvună și garanție a veșniciei[...].

Domnul în Evanghelia de astăzi ne atrage atenția asupra atitudinii, a modului nostru de a gândi și a făptui în legătură cu bunurile trecătoare, arătându-ne pilda unui om care a avut un an foarte bun, cu producție foarte mare și care firesc a adunat-o și nu a risipit-o. Era normal să facă hambare mai mari și nimic n-a fost rău în faptul că a construit hambare mai mari. Rău a fost că a confundat sufletul cu hambarele mărite, cu cele trecătoare, fără să știe că sufletul nu încape în niciun hambar din lumea aceasta și că el nu va rămâne veșnic în lumea aceasta. Acest om din parabola de astăzi a făcut o confuzie regretabilă între hrana spirituală a sufletului, a persoanei umane și îmbuibarea omenească.

Iată că suntem la începutul Postului Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos în care trebuie să mai ajustăm puțin pofta pentru cele prea trupești sau îmbuibarea, abuzul de cele materiale. Postul nu are nimic cu uzul, ci are cu abuzul care ne face rău atât în plan material, cât și în plan spiritual. Abuzul de consum material a născut omul consumismului“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

După Sfânta Liturghie, chiriarhul Dunării de Jos, împreună cu soborul slujitor al Catedralei Arhiepiscopale din Galați a săvârșit o slujbă de pomenire pentru strălucitul ierarh, om de cultură şi personalitate proeminentă a Bisericii Ortodoxe Române, neuitatul mitropolit Antonie Plămădeală al Ardealului, la împlinirea a 93 de ani de la nașterea sa.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a oferit copiilor și credincioșilor prezenți fructe și iconițe.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook