Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Între manifestările pastoral-misionare, cultural-educaţionale şi social-filantropice organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu prilejul sărbătorilor Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul municipiului Galaţi şi al întregului neam românesc se numără şi cinstirea, cu deosebită evlavie a Sfântului Stelian Paflagonul, ocrotitorul unei parohii din urbea gălăţeană.

Cu binecuvântarea chiriarhului Dunării de Jos, în perioada 22-26 noiembrie 2018 parohia „Pogorârea Sfântului Duhul şi Sfântul Stelian“ din municipiul Galaţi a desfăşurat o serie de activităţi de ajutorare a celor 60 de persoane asistate în cadrul Centrului multifuncţional de servicii sociale „Speranţe pentru vârsta a III-a“ al parohiei, dar şi a altor semeni din instituţii de ocrotire socială.

În dimineaţa zilei de 24 noiembrie 2019, în biserica parohială a fost oficiată Sfânta Liturghie, după care, în cadrul Centrului multifuncţional a fost susţinut un program cultural-artistic dedicat satului românesc.

Elevi de la mai multe şcoli din municipiul şi judeţul Galaţi au interpretat cântece religioase şi patriotice, au recitat poezii şi au purtat un dialog social cu asistaţii centrului.

Activităţile desfăşurate de această parohie a fost rodul unei frumoase colaborări dintre Centru social şi Seminarul Teologic „Sf. Apostol Andrei“, Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu“, Liceul Teoretic „Dunărea“ din Galaţi, copii de la Centrul de plasament „Ion Creangă” din Galaţi şi o parte a grupului de dansuri populare „Doiniţa Covurluiului“ din Lieşti, judeţul Galaţi.

În ziua de prăznuire a Sfântului Stelian, ocrotitorului acestui locaş de cult, a fost săvârşită Sfânta Liturghie la care a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, dar şi asistaţii Centrului social, mulţi dintre aceştia fiind împărtăşiţi la momentul cuvenit cu Sfintele Taine, precum şi mulţi credincioşi din municipiul Galaţi.

După Sfânta Liturghie, chiriarhul Dunării de Jos a rostit rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile arătate de Dumnezeu asupra slujitorilor şi credincioşilor acestei parohii.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre darurile Duhului Sfânt pe care le primim în viaţa aceasta, arătând ca exemplu de viaţa deosebită pe Sfântul Stelian, care a uimit cu frumuseţea sufletului său.

Cu acest prilej, ierarhul locului l-a prezentat credincioşilor pe  preotul Ionuţ Furtun, noul slujitor al acestei parohii.

De asemenea, Arhipăstorul Dunării de Jos a anunţat că, în perioada următoare, cu sprijinul unor oameni binecredincioşi şi dornici să ajute semeni aflaţi în nevoi, mai ales în această perioadă a sărbătorilor, demisolul Centrului multifuncţional va fi amenajat şi va deveni funcţional ca Aşezământ de găzduire pentru persoane fără de adăpost.

La eveniment au participat peste 300 de persoane vârstnice, elevi, cadre didactice şi preoţi din municipiul Galaţi.

În continuare, în cadrul Centrului multifuncţional de servicii sociale „Speranţe pentru vârsta a III-a“, situat în imediata apropiere a locaşului de cult, elevi de la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu“ şi de la Liceul ”Emil Racoviţă” din Galaţi, precum şi Grupul folcloric „Glasul Odăieşilor” din localitatea Odaia Manolache, judeţul Galaţi au bucurat auditoriul cu poezii, cântece şi dansuri populare româneşti.

Cu sprijinul Societăţii Naţionale a Femeilor Ortodoxe Române, filiala Galaţi şi prin implicarea membrilor A.S.C.O.R. din Galaţi, bătrânii asistaţi în cadrul Centrului social au primit pachete cu alimente, produse de igienă, medicamente, iconiţe şi alte daruri de suflet.

La final, persoanele asistate au fost invitate la agapa frăţească.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook