Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În duminica a 25-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați.

La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiu, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de slujitorii acestui sfânt locaş.

În cuvântul de învățătură, Înaltprea­sfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Lucaîn careMântuitorul nostru Iisus Hristos îi prezintă unui învăţător de lege Pilda samarineanului milostiv.

De asemenea, Părintele Arhiepiscop a citit credincioşilor scrisoarea pastorală transmisă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru prima duminică din Postul Naşterii Domnului din anul 2020.

„Mulţumim Samarineanului Milostiv - Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care ne-a ajutat în Sfintele Sale Biserici, în casele noastre şi în spitale să înţelegem mult mai bine că toată învăţătura Sa, toată slujirea Sa, în cer şi pe pământ, este rugăciune mai intensă spre pacea sufletului, recunoaşterea aproapelui nostru în orice om de la Dumnezeu, viaţă în iertare şi, mai ales, deschiderea inimii spre milă, ca astfel, intensificând rugăciunea şi mai ales filantropia, cum ne îndeamnă şi cuvântul pastoral al Sântului Sinod, să învingem în pandemie virusul cu fapte bune, cu apropiere sufletească, cu aşteptarea Betleemului, oameni buni ca pâinea tot timpul vieţii noastre“, a spus ierarhul Dunării de Jos.      

La momentul liturgic cuvenit, copiii și credincioșii pregătiţi au fost împărtășiți cu Trupul şi Sângele Domnului.

După săvârșirea Sfintei Liturghii,chiriarhul Dunării de Jos a hirotesit întru duhovnici patru preoţi, numiţi de curând la parohii din cele două judeţe ale eparhiei, Galaţi şi Brăila.

Noii duhovnici au primit din partea Părintelui Arhiepiscop, Certificatul de hirotesie în duhovnic, o cruce de binecuvântare şi un Molitfelnic, necesare în activitatea de păstori de suflete.

Ierarhul Dunării de Jos le-a vorbit tinerilor clerici despre misiunea pe care preoţii duhovnici o au de îndeplinit în comunităţile parohiale pentru mântuirea sufletelor credincioşilor încredinţaţi.

Întrucât de astăzi a început Postul Naşterii Domnului, arhipăstorul Dunării de Jos a rostit rugăciunea specială pentru intrarea în post, după care a ţinut un scurt cuvânt în care a explicat sensurile postului în viața noastră de creștini aflați pe drumul mântuirii şi a adresat câteva îndemnuri credincioșilor pentru parcurgerea așa cum se cuvine a acestei perioade, prin post, rugăciune și pocăință. 

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian i-a binecuvântat pe credincioși prezenţi la slujbă.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook