Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua de cinstire a Soborului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al tuturor cereştilor puteri, mănăstirea gălăţeană „Sfinţii Arhangheli” cunoscută şi cu numele de Metoc îşi sărbătoreşte hramul.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi.

La slujbă au fost prezenţi vieţuitorii mănăstirii, elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 24 din apropierea mănăstiri şi mulţi credincioşi gălăţeni veniţi la slujbă pentru a se ruga şi a-şi arăta evlavia faţă de aceşti doi mari rugători în ceruri pentru noi, Sfinţii Mihail şi Gavriil.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul Dunării de Jos a vorbit despre sfinţii îngeri şi lucrarea lor în istoria mântuirii neamului omenesc, evidenţiind ajutorul oferit oamenilor de către Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.

De asemenea, Părintele Arhiepiscop a vorbit şi despre legătura dintre această mănăstire şi Sfântul Paisie de la Neamţ, arătând că această mănăstire a fost metocul Mănăstirii Neamţ pentru vieţuitorii de la mănăstire care mergeau la Sfântul Munte. Sfântul Paisie este unul dintre sfinţii isihaşti comemoraţi în acest an, care în drumul său către Muntele Athos a trecut pe la această mănăstire.

După Sfânta Liturghie, ierarhul locului a săvârşit un Parastas pentru slujitorii şi ctitorilor mănăstirii trecuţi la cele veşnice la mormântul vrednicului de pomenire, arhimandritul mitrofor Teofil Pandele, fost stareţ al acestui aşezământ monahal din urbea de la Dunăre.

În continuare, Înaltpreasfinţia Sa a mers la Şcoala Gimnazială nr. 24 „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Galaţi, unde a săvârşit o slujbă de mulţumire  pentru elevii şi cadrele didactice din această instituţie de învăţământ şi un Parastas pentru profesorii adormiţi întru Domnul, care au predat în această instituţie şcolară timp de aproape două secole.

Între mănăstirea Metoc şi această şcoală situată în imediata apropiere a mănăstirii există o veche, frumoasă şi bună colaborare, anul acesta împlinindu-se 190 de ani de la înființarea primei şcoli publice din Galaţi în două chilii ale mănăstirii.

La final, chiriarhul Dunării de Jos a oferit copiilor fructe, dulciuri şi iconiţe.

⁕⁕⁕

Prima şcoală naţională din zona Dunării de Jos avea să ia fiinţă „după nevoile vremii“ la 1832 sub legiuirea Regulamentului Organic, în timpul domniei lui Mihai Sturza.

În perioada 1832-1838, în casele mănăstirii şi-a început activitatea prima şcoală publică din Galaţi. Şcoala avea o clasă elementară, în care se predau citirea, scrisul, aritmetica şi câteva rugăciuni, toate după o singură carte, „Întâile cunoştinţe“ şi o clasă normală, în care se învăţau gramatica, aritmetica şi geografia. În anul şcolar 1832-1833 au învăţat un număr 80 de elevi. Pe terenul actualei mănăstiri s-a construit şi clădirea noii şcoli publice din Galaţi, pământul fiind donat de Mănăstirea Neamţ la stăruinţele domnitorului Mihail Sturdza, la 1846. Această şcoală, existentă şi astăzi, a fost inaugurată la 16 aprilie 1853.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook