Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În duminica a 26-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Ap. Andrei“ din Galați.

La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiul de la Dunăre, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul acestui sfânt locaş.

În cadrul slujbei, tânărul Ionuţ Claudiu Iosipescu a fost hirotonit întru diacon.

În cuvântul de învățătură, Înaltprea­sfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Luca în care se relatează despre bogatul căruia i-a rodit ţarina şi atitudinea nepotrivită a acestuia faţă de bunurile spirituale şi cele materiale.

„Patima lăcomiei de avere este o împământenire a noastră până când sufletul nu se mai vede şi nu se mai simte deloc. Lăcomia este înecarea sufletului în pământ, îngroparea lui de viu. Această patimă este atent analizată de Domnul Hristos în Evanghelia de astăzi, datorită celei mai mari erori pe care o putem face ca oameni, şi anume să confundăm cele spirituale cu cele materiale, mai mult, să motivăm cele spirituale de cele spirituale. [...]

Bogatul din Evanghelia de astăzi, fiind foarte lacom începe să vorbească cu sufletul şi face din sufletul spiritual un partener al bogăţiei lacome şi îneacă sufletul în tina mocirloasă a morţii. El nu a ştiut decât de un singur fel de bogăţie pentru el însuşi. Se vede că nu avea nici copii, poate că nici soţie, iar atunci pericolul este cel mai mare.

Omul în singurătatea pământească poate să cadă în patimi inimaginabile, căci se conduce după patima egoistă a părerii de sine, a încrederii în sine, din care face un dumnezeu. Părerea de sine duce la dictatura de sine şi omul dictaturii de sine este greu de suportat pentru că nu are măsură. El nu poate respecta pe nimeni pentru că-i lacom şi pătimaş şi pentru că toată iubirea şi-a revărsat-o în el“, a precizat ierarhul Dunării de Jos.

De asemenea, Părintele Arhiepiscop a citit credincioşilor scrisoarea pastorală transmisă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru prima duminică din Postul Naşterii Domnului din anul 2022, privind însemnătatea Anului omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii și a creștinului și a Anului comemorativ al Sfinţilor isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamţ, în Patriarhia Română.

La momentul liturgic cuvenit, copiii și credincioșii pregătiţi au fost împărtășiți cu Trupul şi Sângele Domnului.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a sfinţit două icoane realizate special de un pictor gălăţean pentru sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei din acest an.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook