Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Eparhia Dunării de Jos a fost în aceste zile în sărbătoare, întrucât se împlinesc 22 de ani de la marele eveniment al aducerii la Galaţi a moaştelor Sfântului Apostol Andrei.  

În data de 16 octombrie 1996, la ceas de vecernie, ajungeau la Galaţi, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, moaştele primului apostol al lui Hristos, ocrotitorul Galaţiului şi al întregii eparhii, dar şi ocrotitor spiritual al României. Plini de evlavie, de bucuria şi de entuziasm, credincioşii de la Dunăre l-au întâmpinat atunci pe cel ce venea de la Iaşi trimis de Cuvioasa Parascheva, alături de care a stat câteva zile mângâind şi oferind ajutor sutelor de mii de credincioşi din întreaga ţară.

În acest an, slujba de priveghere din ajun a deschis sărbătoarea propriu-zisă, iar astăzi, 17 octombrie, în Catedrala Arhiepiscopală din municipiu, Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din administraţia eparhială, în prezenţa elevilor de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi şi a credincioşilor din municipiu.

În cuvântul adresat cu acest prilej, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre chemarea adresată de Mântuitorul Iisus Hristos Sfântului Andrei şi misiunea de propovăduire a Evangheliei pe care acesta a îndeplinit-o cu mare dragoste şi jertfă, dar şi despre momentul de mare profunzime duhovnicească al primirii Sfintelor sale moaşte în Eparhia Dunării de Jos.

„Revenirea prin sfintele sale moaşte în anul 1996 a celui dintâi Apostol în locurile de propovăduire a Evangheliei a fost un eveniment unic în istoria noastră bisericească. Sfintele sale moaşte ajunse la Iaşi la sărbătoarea Sfintei Parascheva şi apoi la Galaţi, au adunat ca niciodată mulţime de popor drept-credincios“, a spus ierarhul.

Pentru a spori evlavia credincioşilor prezenţi la slujbă a fost oferită spre închinare racla ce adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul Eparhiei Dunării de Jos şi a întregului neam românesc.

Sfântul Apostol Andrei este ocrotitorul Catedralei Arhiepiscopale şi al municipiului Galaţi din anul 1992, iar prin hotărârea Sfântului Sinod al  Bisericii Ortodoxe Române  din 14 noiembrie 2001, ocrotitorul spiritual al României.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook