Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Parohia brăileană „Sfânta Cuvioasă Parascheva“, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, desfăşoară în această perioadă premergătoare hramului, o serie de activităţi educaţionale, social-filantropice şi cultural-artistice în cadrul parteneriatului pe care această parohie îl are cu două unităţi de învăţământ din municipiul Brăila.

Aceste activităţi au ca scop combaterea analfabetismului, absenteismului şi abandonului şcolar, mai ales în zonele locuite cu populaţie în majoritate de etnie rromă.

În acest context, mai mulţi elevi din clasa a 10-a de la Colegiul Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci“ din Brăila, care în acest an îşi sărbătoresc centenarul şcolii, au colectat articole vestimentare şi jucării pentru a le oferi elevilor de la Şcoala gimnazială „Anton Pann” din Brăila.

Elevii prestigiosului colegiu brăilean, cu sprijinul preoţilor de la parohia „Sf. Cuv. Parascheva“ au dorit să se implice activ în realizarea unor fapte bune îndreptate către alţi colegi cu posibilităţi materiale reduse.

În dimineaţa zilei de 11 octombrie, darurile au fost pregătite şi apoi transferate în mijloace de transport pentru a fi aduse la Aşezământul parohial „Sf. Cuv. Parascheva“ şi oferite copiilor de la Şcoala gimnazială „Anton Pann“, din cartierul „Lacu Dulce“ - Brăila.

Bucuria a fost nespus de mare atunci când copiii au primit darurile pregătite special pentru ei şi au avut posibilitatea de a interacţiona cu alţi tineri de vârsta lor.

De asemenea, parohia a facilitat ca în cadrul Aşezământul parohial „Sf. Cuv. Parascheva“, 15 liceeni ai Colegiului Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci“ să ofere săptămânal meditaţii gratuite elevilor din clasele a VII şi a VIII-a de la Şcoala gimnazială „Anton Pann“.

La aceste activităţi, se adaugă şi programul social al parohiei prin care zilnic 100 de elevi nevoiaşi beneficiază până la sfârşitul anului şcolar de sandwich-uri, iar elevii care nu vor absenta deloc şi vor înregistra o creştere a notelor, vor primi lunar şi o excursie gratuită.

Tot astăzi, 15 copii cu merite deosebite la învăţătură, dar cu o situaţie materială precară, au primit din partea parohiei îmbrăcăminte şi încălţăminte, iar şcoala unde aceşti copii învaţă a primit materiale şcolare auxiliare pentru susţinerea orelor la diferite discipline.

Pentru implicarea în activităţi de binefacere a semenilor noştii, parohia a oferit elevilor Colegiul Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci“ din Brăila un televizor – plasmă în valoare de 9000 de lei, pentru sala amfiteatru a colegiului, în vederea susţinerii orelor cu suport audio-video.

În ziua hramului, parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ va organiza şi va oferi în cadrul Aşezământului Socio-Filantropic „Sf. M. Mc. Pantelimon“ – Lacu Sărat, masa festivă ocazionată de împlinirea a 100 de ani de existenţă a Colegiului brăilean.

Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook