Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos a explicat în seara zilei de sâmbătă că „întâlnirea cu sfinţii nu este doar un act simplu, o atingere de cineva curat, sfinţit, îndumnezeit. Este ceva mai mult”.

Ierarhul a spus în timpul Slujbei de Priveghere oficiate în cinstea Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale că pelerinul aşteaptă o bucurie aparte nu numai cu Domnul Hristos, ci şi cu sfinţii care sunt aşezaţi pentru închinare.

„Omul vitezei din timpul nostru aleargă, pe când pelerinul călătoreşte cu Dumnezeu, simte bucuria iertării de păcate şi aşteaptă fericita întâlnire cu sfinţii”.

Părintele Arhiepiscop a vorbit despre cei trei sfinţi cărora pelerinii le pot aduce cinstire de Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și le-a prezentat în mod succint virtuţile cu care s-au evidențiat în timpul vieţii.

„Sfântului Cuvios Dimitrie să-i cerem să ne înveţe şi pe noi delicateţea pelerinajului, să fim mai bine pelerini unii către alţii”.

„Să-l considerăm pe aproapele nostru ca pe o icoană însufleţită a chipului lui Dumnezeu. Respectând pe tot omul, îl vom ajuta să înţeleagă că şi el este sfinţit la Botez şi el a primit Taina mirungerii şi el poate să-L primească pe Domnul Hristos, precum L-a primit Sfântul Cuvios Dimitrie”.

Potrivit IPS Casian, „Sfânta Filofteia ne-ar cere să fim mult mai atenţi şi mult mai primitori cu copiii din familii numeroase sau cu cei fără părinţi sau cu copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate. Să facem ceea ce făcea Sfânta Filofteia: mergând ca pelerini să-i sprjinim, să-i preţuim”.

Sfântul Ierarh Dionisie, cărui proclamare a canonizării va avea loc duminică, „ne învaţă că oriunde am fi să rămânem statornici în credinţa dreptmăritoare ortodoxă şi în respect, contribuind mereu la unitatea noastră a românilor, oriunde am fi noi în lumea aceasta trecătoare”.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale, condus de Arhid. Mihail Bucă.

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Programul cadru al anului 2022

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook