Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În duminica a 21-a după Rusalii,Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați.

La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiu, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de slujitorii acestui sfânt locaş.

În cuvântul de învățătură, Înaltprea­sfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Lucaîn care ni se prezintă una dintre cele mai frumoase pilde rostite de Mântuitorul nostru Iisus Hristos și anume, Pilda Semănătorului.

„Parabola Semănătorului se compune din două părţişi anume: prima parte este o istorisire a vieţii plugarului, a agricultorului, a omului lucrător de pământ care ştie că pământul nu rodeşte fără implicarea omului şi fără să aducem seminţele pentru orice vrem să plantăm, iar partea a doua este explicaţia pe care o dă Mântuitorulprin Pilda Semănătorului.[...]

Însemnătatea acestei parabole este mare. Prin această parabolă putem pătrunde mai uşor în tainele Împărăţiei lui Dumnezeu, de la cele văzute spre cele nevăzute, de la cele simţite la cele care sunt dincolo de simţurile noastre, de la cele pe care nu le luăm în seamă la cele care trebuiesc luate în seamă în viaţa noastră. În simplitate se arată măreţia, frumuseţeaşi taina bucuriei în viaţă.

Rodirea este taina fidelităţii şi simplităţii prin care Dumnezeu a zis şi s-au făcut toate bune cu scopul de a ne împărtăşi de ele şi de a-L înţelege pe Dumnezeu din bunătatea, frumuseţea şi armonia celor create de El.

Seminţele sunt darul lui Dumnezeu. De felul cum omul cooperează prin muncă cu darul lui Dumnezeu depinde rodul seminţei. Sfântul Ioan Gură de Aur spune că «nu fiinţaseminţeiîţi dă rod bogat, ci munca ta pentru sămânţă dă rod bogat». Până când nu pui tu viaţă în sămânţă, pasiune şi sudoare din sudoarea ta, sâmânţa nu rodeşte însutit.

Mântuitorul a vrut să arate prin pilda aceasta că oamenii, la un moment dat, au făcut ca trei pătrimi din pământ să nu mai rodească“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

La final, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toți cei prezenți.

Pr. Rareș Bucur

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook