Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva reprezintă pentru clerul şi credincioşii din Arhiepiscopia Dunării de Jos prilej de bucurie duhovnicească, de evlavie şi de rugăciune stăruitoare mai ales acolo unde locaşurile de cult o au ca ocrotitoare spirituală pe Sfânta de la Iaşi.

Două dintre aceste locaşuri de rugăciune din municipiul Galaţi au primit vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian în ajunul sărbătorii şi în ziua de prăznuire a Sfintei Parascheva.

Aseară, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos s-a aflat în mijlocul copiilor şi tinerilor aflaţi în grija Aşezământului Social-Filantropic „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi.

În capela cu hramul „Sfântul Vasile cel Mare“ şi „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din cadrul Aşezământului şi în holul mare al acestei instituţii social-filantropice, chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia şi a transmis un cuvânt de învăţătură, plecând de la exemplul Sfintei Parascheva, despre importanţa rugăciunii, a educării tinerilor şi a filantropiei creştine, desfăşurate cu sârguinţă în această casă a bisericii.

La slujbă au luat parte şi monahiile mănăstirii care se află în incinta Aşezământului, precum şi alţi credincioşi din municipiul Galaţi.

La final, ierarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe copiii așezământului și credincioşii participanți la eveniment.

Astăzi, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a oficiat Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Parascheva“ din municipiul Galaţi,împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în prezența unui număr mare de credincioși.

Mulţimea credincioşilor care au participat astăzi la Sfânta Liturghie de hram de la impunătoarea biserică gălăţeană au demonstrat încă odată că Sfânta Cuvioasă Parascheva este probabil cea mai iubită dintre sfinţi, în poporul român.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre viaţa Sfintei Parascheva, evidenţiind totodată evlavia deosebită pe care românii o au faţă de această sfântă.

De asemenea, ierarhul a adresat cuvinte apreciative pentru slujitorii acestei parohii gălăţene care au desfăşurat multiple activităţi social-filantropice îndreptate către familii cu mulţi copii şi către persoane în vârstă, singure şi nevoiaşe, dar şi pentru efortul depus în edificarea acestei măreţe biserici închinată Sfintei Parascheva.

Biserica „Sfânta Cuv. Parascheva“ din Galaţi este una dintre cele mai mari din acest oraş, în prezent aflându-se la stadiul de finisări interioare şi exterioare.

La final, ierarhul Dunării de Jos a binecuvântat lucrările efectuate până în prezent la noua biserică parohială.

În cadrul aceleiași parohii funcţionează încă din anul 1998, o cantină socială care, sub coordonarea preotului paroh Ion Gologanu, oferă masă zilnică pentru 100 de persoane.

Solidari cu semenii aflați în necazuri și suferințe, mai ales în această perioadă de pandemie prin care trecem, membrii Consiliului și Comitetului parohial, coordonați de preotul paroh și de ceilalți preoți slujitori, au pregătit pachete cu hrană caldă, alimente neperisabile, articole de îmbrăcăminte şi de uz casnic, precum şi produse de igienă pe care le-au oferit, în zilele premergătoare hramului, celor 100 de asistaţi ai Cantinei parohiale şi persoanelor cu dizabilităţi din cadrul unui centru social din municipiul Galaţi. Valoare darurilor oferite cu acest prilej a fost de 10.000 lei.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook