Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Din anul 1996, zilele de 16 şi 17 octombrie reprezintă momente de mare profunzime duhovnicească pentru Eparhia Dunării de Jos, întrucât în aceste zile, acum 27 de ani, Sfântul Apostol Andrei a binecuvântat poporul de la Galaţi prin venirea sfintelor sale moaşte.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, în data de 16 octombrie 1996, la ceas de Vecernie, ajungeau la Galaţi moaştele primului apostol al lui Hristos, ocrotitorul Galaţiului şi al întregii eparhii, dar şi ocrotitor spiritual al României.

Plini de evlavie, de bucuria şi de entuziasm, credincioşii de la Dunăre au întâmpinat atunci sfintele moaşte ale Sfântului Andrei, venite la Galaţi de la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, după ce acolo au stat câteva zile mângâind şi oferind ajutor sutelor de mii de credincioşi din întreaga ţară.

În fiecare an, în aceste zile în Arhiepiscopia Dunării de Jos sunt oficiate slujbe speciale şi sunt rostite rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu de slujitorii şi credincioşii acestei eparhii, prin mijlocirea şi ajutorul Sfântului Apostol Andrei.

În acest an, sărbătoarea propriu-zisă a fost deschisă cu slujba de priveghere din ajun de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Andrei“ din Galaţi.

Ierarhul locului s-a aflat în mijlocul elevilor seminarişti pentru a le vorbi despre momentul de mare profunzime duhovnicească al primirii Sfintelor Moaşte ale Sfântului Andrei în Eparhia Dunării de Jos, în urmă cu 27 de ani, şi a fi în comuniune de rugăciune la slujba privegherii cu tinerii, urmaşi ai încreştinătorului românilor.

Astăzi, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Capela din cadrul Seminarului gălăţean.

La slujbă au fost prezenţi elevii de la clasele primare, gimnaziale şi liceale din cadrul acestei şcoli teologice, cadre didactice şi credincioşi din municipiu.

În cuvântul adresat celor prezenţi la slujbă, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre evlavia deosebită pe care o au credincioşii de la Dunărea de Jos pentru Sfântul Andrei şi lucrarea sa de propovăduire a cuvântului lui Dumnezeu continuată prin hramurile pe care le-au primit mai multe locaşuri de cult şi instituţii gălăţene.

În partea a doua a cuvântării, Înaltpreasfinţia Sa a oferit câte sfaturi şi îndrumări părinteşti elevilor seminarişti pentru o bună conduită în şcoală, în biserică, în familie şi în societate.

La final, elevii şi credincioşii prezenţi la slujbă s-au închina la racla ce adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Apostol Andrei, aflată în patrimoniul sacru al Reşedinţei arhiepiscopale.

Toţi elevii veniţi astăzi la slujbă au primit daruri din partea chiriarhului Dunări de Jos.

⁕⁕⁕

Din anul 1992, Sfântul Apostol Andrei este ocrotitorul Catedralei Arhiepiscopale şi al municipiului Galaţi, iar din data de 14 noiembrie 2001, prin hotărârea Sfântului Sinod alBisericii Ortodoxe Române, este ocrotitorul spiritual al României. O părticică din moaştele sale se află permanent la închinare în racla din Catedrala arhiepiscopală a Dunării de Jos, iar momentul trecerii Sfintelor sale moaştepe la Galaţi, la puţin timp după acest eveniment, a fost pictat în pronaosul Catedralei.

În noiembrie 2002, Înaltpreasfinţitul Părinte Mihail, Arhiepiscopul ortodox al Vienei și Mitropolit al Austriei și Ungariei, sosit la Galați ca reprezentant al Sanctității Sale Bartolomeu I, Patriarh Ecumenic de Constantinopol, a dăruit Eparhiei Dunării de Jos cea mai mare părticică din moaștele Sfântului Apostol Andrei „Protoclitul“ existentă în Europa, în afara sfintei relicve de la Patras.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook