Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Joi, 27 septembrie 2012, în Catedrala arhiepiscopală din municipiul Galaţi a fost marcată împlinirea a trei ani de la istoricul moment al înălţării Eparhiei Dunării de Jos în rang de Arhiepiscopie, precum şi al conferirii rangului de arhiepiscop Chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitului Părinte Casian Crăciun.

Sărbătoarea a fost prefaţată încă din ajun prin organizarea la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ a unui colocviu dedicat personalităţii şi operei Sfântului Antim Ivireanul, iar la Biblioteca Judeţeană V. A. Urechia a fost vernisată expoziţia de carte şi stampe de epocă intitulată sugestiv: „Cartea românească - dar culturii şi limbii române. Întru cinstirea Sfântului Mitropolit Antim Ivireanul“.

Manifestările dedicate momentului aniversar au continuat cu săvârşirea Tainei Sfântului Maslu şi a Privegherii în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian înconjurat de un sobor de preoţi din administraţia eparhială şi din municipiu la care au participat numeroşi credincioşi.

Din patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos au fost oferite credincioşilor spre venerare sfintele moaşte ale Sfântului Apostol Andrei, ale Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, ale Sfântului Nectarie Taumaturgul, precum şi racla cu o părticică din lemnul Sfintei Cruci.

Evenimentul aniversar din 27 septembrie a fost marcat prin săvârşirea Sfintei Liturghii oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un numeros sobor de slujitori din administraţia eparhială, membri ai Consiliului Eparhial, ppcc. părinţi protoierei, precum şi alţi clerici din eparhie, fiind invitaţi în chip cu totul special preoţii slujitori din cadrul instituţiilor de învăţământ şi asistenţă socială.  Au fost de asemenea prezenţi membrii Adunării eparhiale a Dunării de Jos şi reprezentanţii autorităţilor locale din cele două judeţe – Galaţi şi Brăila.

Înaltpreasfinţia Sa a arătat celor prezenţi că „în comuniune cu manifestarile din capitală de la Mănăstirea Sfântul Ierarh Antim Ivireanul, Mitropolitul Ţarii Romanesti, cu fraţii de la Râmnicu-Vâlcea unde a păstorit Sfântul Antim, Dumnezeu, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a mai găsit o cetate a credinţei la Dunărea de Jos.

Cetăţile de la Dunărea de Jos cintesc viaţa, mai ales prin lucrările culturale ale Sfântului Antim Ivireanul, prin lucrările spiritual-duhovniceşti şi, mai ales, social-filantropice.

Programul Sfântului Antim  ne scoate întotdeauna la liman atât din criza sufletească, cât şi din cea umană şi economică. Să binecuvinteze Dumnezeu pe toţi slujitorii, dregătorii şi pe toţi creştinii şi locuitorii Dunării de Jos!”

Din iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop au fost invitaţi numeroşi credincioşi din parohiile sărace ale eparhiei, însoţiţi de preoţii lor.

În cadrul Sfintei Liturghii, la momentul cuvenit, tânărul teolog Florin Lefter a fost hirotonit întru diacon., iar la final, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit slujba parastasului pentru vrednicii de pomenire arhierei înaintaşi în tronul de la Dunărea de Jos.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook