Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Ca în fiecare an, la ziua de prăznuire a Sf. Sfinţit Mucenic Antim, Episcopul Nicomidiei, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi a fost săvârşită slujba parastasului pentru vredicul de pomenire Arhiepiscop dr. Antim Nica, împreună cu toţi înaintaşii în scaunul arhieresc de la Dunărea de Jos.

Slujba parastasului a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor format din slujitori din administraţia eparhială, în prezenţa credincioşilor care au participat şi la Sfânta Liturghie.

„La ziua de pomenire a Sfântului Sfinţitului Mucenic Antim şi a Cuv. Teoctist – a subliniat Înaltpreasfinţia Sa – facem pomenire Arhiepiscopului de vie memorie, Antim Nica al Dunării de Jos, atât la locul său de odihnă, în Catedrala arhiepiscopală din Galaţi, cât şi la frumoasa biserică parohială din municipiu, care-şi sărbătoreşte hramul.

Totdeauna, pomenirea înaintaşilor noştri este o sursă de îmbogăţire, de aducere a personalităţii şi a lucrării lor în prezentul şi viul Bisericii. Aşa se întăreşte Biserica!, în succesiunea slujirii celor ce ne-au precedat, pentru a lua aminte şi cei care vin, pentru că «şi dacă trăm, şi dacă murim, ai Domnului suntem!»”.

***

Arhiepiscopul Antim s-a născut la 24 februarie 1908, în satul Bogzeşti (ţinutul Orhei) din Basarabia, un sat mic de răzeşi, aşezat în mijlocul codrilor, ce număra la acea vreme cu puţin peste 100 de case. Tatăl său, Ananie Nicov († 1939), fusese, până la naşterea lui Antim, învăţător în sat, după care a fost hirotonit diacon. Mama, Anastasia, deşi suferindă, şi-a dedicat întreaga viaţă creşterii celor 12 copii. La botez, ierarhul de mai târziu a primit numele Alexandru. Trăind într-o familie numeroasă, tânărul Alexandru a trebuit să lucreze pământul alături de părinţii şi fraţii săi. În vara anului 1927 îşi termină studiile la această prestigioasă şcoală, eliberându-i-se Diploma de absolvire a Seminarului Teologic din Chişinău, semnată şi de preotul Grigore Pişculescu (Gala Galaction), care a fost preşedintele Comisiei de examinare. Între anii 1927-1931 a frecventat cursurile Facultăţii de Teologie din Chişinău.

Este tuns în monahism la Mănăstirea Curchi din ţinutul Orhei, în ziua de 24 iunie 1935, de către mitropolitul Gurie, care-i dă numele Antim, amintind de marele ierarh Antim Ivireanul. La praznicul Adormirii Maicii Domnului din anul 1935 primeşte hirotonia întru ierodiacon, la 11 aprilie 1936 este hirotonit ieromonah, la 21 mai 1939 este hirotesit protosinghel, iar pe 8 noiembrie 1940 primeşte hirotesia întru arhimandrit.

A fost ales episcop al Cetăţii Albe-Ismail şi a fost hirotonit arhiereu în ziua de 23 ianuarie 1944, prin mâinile şi rugăciunile mitropolitului Irineu al Moldovei şi Sucevei, arhiepiscopului Efrem al Chişinăului şi episcopului Policarp al Americii, iar la scurt timp, când episcopul Cosma Petrovici este silit de autorităţile de atunci să se retragă, Antim Nica este numit episcop-locotenent la Galaţi, fiind instalat la 15 septembrie 1947.

În urma pensionării episcopului Chesarie Păunescu al Dunării de Jos, Colegiul Electoral Bisericesc alege, la 10 iunie 1973, ca episcop eparhiot la Galaţi pe episcopul-vicar Antim, fiind instalat în scaun de patriarhul Justinian, în ziua de 19 august 1973.

În anii de păstorire la Galaţi, arhiepiscopul Antim a avut o deosebit de bogată activitate, atât pe plan administrativ, cât şi pe plan spiritual, printre altele punând în valoare şi aducând la lumină complexul paleocreştin de la Niculiţel (locul unde au fost descoperite moaştele Sfinţilor Zotic, Atal, Camasie şi Filip).

Ultima parte a vieţii sale, deşi marcată de o suferinţă trupească, i-a fost mult mângâiată de către Înalt Preasfinţitul Părinte Casian, care l-a slujit ca arhiereu-vicar timp de 4 ani şi care i-a continuat cu mult zel opera în Via Domnului de la Dunărea de Jos.

Arhiepiscopul Antim şi-a început călătoria cea cerească pentru întâlnirea cu Cel căruia I-a slujit cu atât de multă credinţă chiar în Ziua de Înviere a anului 1994.

Trupul arhiepiscopului dr. Antim Nica a fost aşezat în pronaosul Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi, unde odihneşte şi astăzi, aşteptând Învierea cea de Apoi.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook