Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, la data de 3 septembrie, credincioşii parohiei gălăţene „Sfintele Femei Mironosiţe“ se află în zi de sărbătoare, întrucât îl cinstesc pe cel de-al doilea ocrotitor ceresc, pe Sfântul Sfinţit Mucenic Antim, Episcopul Nicomidiei.

Evenimentul liturgic, pastoral-misionar şi social-filantropic deopotrivă a debutat încă din ajun prin oficierea slujbei de priveghere şi a continuat a doua zi, prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi din municipiul Galaţi şi nu numai, la care a asistat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit Te-Deum-ul de mulţumire, precum şi slujba parastasului pentru vrednicii de pomenire Arhiepiscop Antim Nica al Dunării de Jos (între 1975-1994), Patriarhul Teoctist (între 1986-2007), dar şi pentru toţi ctitorii şi donatorii sfântului locaş, adormiţi întru Domnul.

Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă frăţească, toţi credincioşii prezenţi primind pachete cu hrană şi daruri de suflet.

Subliniem privilegiul de care se bucură această parohie, şi anume acela de a fi singura din ţară care îl are ocrotitor pe Sf. Mc. Antim, martir la anul 303, în timpul domniei împăratului roman Maximilian.

***

Printre primele lăcaşuri de cult din oraşul Galaţi înfiinţate după anul 1989, parohia „Sfântul Sfinţit Mucenic Antim“ şi „Sfintele Femei Mironosiţe“ este singura parohie din ţară închinată acestui Sfânt Sfinţit Mucenic.

Situată în nord-vestul oraşului Galaţi, pe Bulevardul Milcov nr. 25 A, într-o zonă muncitorească, parohia „Sfântul Sfinţit Mucenic Antim“ din Galaţi deserveşte nevoile pastorale şi liturgice ale aproximativ 4.000 de familii din cartierele Micro 13 B şi Micro 38. Ea a fost înfiinţată în anul 1990, la 21 septembrie, prin desprinderea a două zone din parohiile „Sfânta Treime“- Fileşti şi „Adormirea Maicii Domnului“- Cimitir.

În data de 1 iunie 1991, s-a sfinţit locul şi s-a pus piatra de temelie, slujba fiind săvârşită de către Preasfinţitul Episcop Casian, pe atunci Arhiereu-Vicar al Episcopiei Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi un mare număr de credincioşi.

Impresionantul devotament al enoriaşilor şi osârdia credincioaselor din parohie care ajutau la construcţia bisericii au făcut ca, la propunerea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, în anul 1994, biserica să primească şi al doilea hram – „Sfintele Femei Mironosiţe“.

În anul 2000 s-a început pictarea bisericii în tehnica fresco de către pictorul Ciprian Buzuloi din Bucureşti, iar în anul 2011, Chiriarhul Dunării de Jos a sfinţit pictura bisericii, care a fost aşezată ca un veşmânt al Învierii.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook