Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În lumina prăznuirii cinci ani de la istoricul moment al înălţării Eparhiei Dunării de Jos la rang de Arhiepiscopie, precum şi al conferirii rangului de arhiepiscop Chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitului Părinte dr. Casian Crăciun, în toate bisericile Eparhiei au fost organizate evenimente liturgice și misionare speciale.

La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, sărbătoarea a început încă din ajun cu săvârşirea slujbei Privegherii.

Evenimentul aniversar din 27 septembrie a.c., dar și pomenirea Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Ţării Românești, au prilejuit săvârşirea Sfintei Liturghii sub Pantocratorul Catedrale Arhiepiscopale din Galaţi de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un numeros sobor de preoţi slujitori din administraţia eparhială, membri ai Consiliului Eparhial, pc. părinţi protoierei, precum şi alţi clerici din eparhie.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite, în desăvârşită simfonie liturgică de elevii Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ şi corul Catedralei Arhiepiscopale din municipiu.

La evenimentele aniversare au participat reprezentanţi ai instituţiilor de cultură şi învăţământ din Eparhie, oficialităţi locale dar şi numeroşi credincioşi.

„Pentru tot clerul şi credincioşii Sfintei Arhiepiscopii a Dunării de Jos, a arătat Înaltpreasfinţia Sa, cinstirea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, în contextul cinstirii Sfântului Voievod Martir, din timpul vieţii sale, Constantin Brâncoveanu, au o importanţă cu totul aparte întrucât el, Sfântul Antim, este icoana şi model de slujire ierarhică, de slujire misionară, culturală şi socială timp de 150 de ani, de când s-a reorganizat, de către marele nostru episcop Melchisedec Ştefănescu, teritoriul actualei Arhiepiscopii a Dunării de Jos, ca demnă urmaşă a Mitropoliei Proilaviei.

Cinstim deodată, în chip cu totul special, lucrarea înțeleaptă, temeinică şi pilduitoare a înaintaşilor noştri, dar şi ataşamentul deosebit al slujitorilor şi credincioşilor de astăzi care au contribuit decisiv la actul de acum cinci ani, când, la inițiativa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Sinod a luat hotărârea de a reda acestui spaţiu al Dunării de Jos demnitatea de Arhiepiscopie! Dorim ca aceasta să fie împărtăşită prin credinţă, prin lucrare şi prin iubire de Dumnezeu şi de neam, de toţi credincioşii noştri din toate comunităţile din această Eparhie, de cinul monahal, de truditorii din instituţiile de învăţământ şi, mai ales, de tinerii reprezentaţi astăzi aici de elevii Seminarului «Sf. Apostol Andrei» din Galaţi!“.

Cu acest prilej, cei prezenţi la Sfânta Liturghie au putut să se închine la racla cu sfintele moaşte ce se află în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În prelungirea Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba de mulţumire, după care Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit cuvenitul parastas pentru vrednicii de pomenire ierarhi slujitori pe tronul arhieresc al Dunării de Jos, preoţi, ctitori şi binefăcători.

***

Duminică, 27 septembrie 2009, în Catedrala din municipiul Galaţi a avut loc festivitatea de ridicare a Episcopiei Dunării de Jos în rang de arhiepiscopie, conform Hotărârii Sfântului Sinod.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii noastre, înconjurat de un sobor de 21 de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al B.O.R., precum şi de ÎPS Mitropolit Dionisie al Corintului. Sfânta Liturghie a fost urmată de festivitatea solemnă a ridicării în rang de arhiepiscopie a Episcopiei Dunării de Jos. La eveniment au participat autorităţi centrale şi locale, invitaţi din străinătate şi foarte mulţi credincioşi.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Corneliu, Episcopul Huşilor, a citit Tomosul patriarhal prin care s-a vestit hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi s-a făcut cunoscut tuturor clericilor şi credincioşilor înălţarea Episcopiei Dunării de Jos la rangul de arhiepiscopie, cu titulatura Arhiepiscopia Dunării de Jos, precum şi ridicarea Preasfinţitului Părinte Casian în demnitatea de Arhiepiscop al Dunării de Jos, care va purta titulatura Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook