Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Miercuri, 26 septembrie 2018, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în Salonul principal al Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine la Dunărea de Jos a fost vernisată expoziţia temporară „Moştenirea Bănăţeană“.

La vernisajul din seara zilei de 26 septembrie a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la care s-au alăturat personalităţii ale vieţii culturale gălăţene, preoţi şi credincioşi din municipiul de la Dunăre.

Evenimentul, organizat de Muzeul Eparhiei Dunării de Jos în colaborare cu Muzeul Satului Bănăţean Timişoara, aduce în prim-plan peste 40 de ansambluri vestimentare, podoabe şi fotografii vechi specifice Banatului de câmpie din  colecţia etnografică Marius Matei. Piesele şi fotografiile datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea până în prima jumătate a secolului al XX-lea.

Vizitatorii pot admira în cadrul expoziţiei costume tradiţionale, podoabe şi documente fotoreprezentând subzonele etnografice: Lugoj, Buziaş, Timişoara, Deta-Ciacova şi Sânnicolau Mare.

Expoziţia se doreşte a fi o incursiune în trecutul portului tradiţional românesc prin expunerea de obiecte vestimentare tradiţionale şi mărturii ale modului corect de purtare a costumelor populare tradiţionale bănăţene, dar şi o readucere în actualitate a portului tradiţional din acea perioadă.

Prin secvenţele ornamentale amplasate pe întreaga unitate a ansamblului vestimentar, costumul tradiţional din Banat primeşte semnificaţie socială, devenind o modalitate de a cunoaşte rangul şi ierarhia, iar podoabele, materialele, culorile şi croiala devin elemente ale costumului prin care societatea interpretează apartenenţa purtătorului.

În cadrul evenimentului a avut loc şi momentul artistic „Ritualurile“ susţinut de artista Lia Lungu din Timişoara, acompaniată de instrumentişti de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos“ din Galaţi.

Expoziţia „Moştenirea Bănăţeană” va rămâne deschisă publicului până la sfârşitul lunii noiembrie 2018.

Acest eveniment a fost organizat în contextul pomenirii Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Ţării Româneşti la Galaţi şi al istoricului moment din 27 septembrie 2009, când Eparhia Dunării de Jos a fost înălţată la rang de Arhiepiscopie, iar Chiriarhului Dunării de Jos i-a fost conferit rangul de arhiepiscop.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook