Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Biserica „Sfântul Antim“ din municipiul Galați a îmbrăcat astăzi haină de sărbătoare, la cinstirea principalului ocrotitor spiritual, Sfântul Sfinţit Mucenic Antim, Episcopul Nicomidiei, martirizat la anul 303 în timpul domniei împăratului roman Maximilian.

Situată în nord-vestul oraşului Galaţi, pe Bulevardul Milcov nr. 25 A, într-o zonă muncitorească, parohia „Sfântul Sfinţit Mucenic Antim“ din Galaţi deserveşte nevoile pastorale şi liturgice ale celor 4.000 de familii din cartierele Micro 13 B şi Micro 38.

Sărbătoarea a început în ajun cu slujba privegherii şi a continuat a doua zi, prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi din municipiul Galaţi, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Numeroși credincioși din parohie au participat la Sfânta Liturghie, iar familiile tinere, la momentul liturgic cuvenit, au adus copiii pentru a fi împărtășiți cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viaţa Sfântului Antim al Nicomidiei, un exemplu pentru cei din vremea lui, dar şi pentru foarte mulţi credincioşi din zilele noastre.

„Ne-am rugat împreună în timpul Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii şi am mulţumit Domnului, împreună cu preacucernicii preoţi şi cu bunii creştini din parohia ‹‹Sfântul Mucenic Antin›› din Galaţi, prelungind într-un fel rugăciunile, mulţumirile şi cererile noastre adresate Mântuitorului Iisus Hristos la începutul unui nou an bisericesc, atât pentru viaţa sufletească a fiecărui creştin, cât şi pentru mai multă evlavie, bunătate şi înţelegere în familii şi îndeosebi pentru disponibilitate mai mare a preoţilor în biserici, a profesorilor în şcoli şi a părinţilor în familii, în vederea pregătirii cât mai bine cu putinţă a apropiatei deschideri a noului an şcolar.

Pentru aceasta mulţumim tuturor celor ce ajută pe păstorii sufleteşti să vină în întâmpinarea elevilor cu posibilităţi materiale mai mici în familii, pentru echiparea ghiozdanelor, dar şi pentru celelalte forme de ajutoare, gândindu-ne aici la nevoia de a preţui şi a ajuta mai mult pe cei care, din anumite motive nu sunt integraţi în familie.

Să ajute Dumnezeu ca integrarea în familia Bisericii, a copiilor fără familie, să fie cel mai bun program pentru anul şcolar ce se apropie!“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba parastasului pentru patriarhii Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu, pentru vrednicul de pomenire Arhiepiscop Antim Nica al Dunării de Jos (1975-1994) şi pentru toţi ctitorii şi binefăcătorii sfântului locaş, adormiţi întru Domnul.

Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă frăţească, toţi credincioşii prezenţi primind pachete cu hrană şi daruri de suflet.

***

Printre primele lăcaşuri de cult din oraşul Galaţi înfiinţate după anul 1989, parohia „Sfântul Sfinţit Mucenic Antim“ şi „Sfintele Femei Mironosiţe“ este singura parohie din ţară închinată acestui Sfânt Sfinţit Mucenic.

Ea a fost înfiinţată în anul 1990, la 21 septembrie, prin desprinderea a două zone din parohiile „Sfânta Treime“- Fileşti şi „Adormirea Maicii Domnului“- Cimitir.

În data de 1 iunie 1991, s-a sfinţit locul şi s-a pus piatra de temelie, slujba fiind săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, pe atunci Arhiereu-Vicar al Episcopiei Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi un mare număr de credincioşi.

Impresionantul devotament al enoriaşilor şi osârdia credincioaselor din parohie care ajutau la construcţia bisericii au făcut ca, la propunerea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, în anul 1994, biserica să primească şi al doilea hram închinat „Sfintele Femei Mironosiţe“.

În anul 2000 s-a început pictarea bisericii în tehnica fresco de către pictorul Ciprian Buzuloi din Bucureşti, iar în anul 2011, chiriarhul Dunării de Jos a sfinţit pictura bisericii, care a fost aşezată ca un veşmânt al Învierii.

Pr. Rareș Bucur

Programul cadru al anului 2022

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Călăuză ortodoxă numar special

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook