Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua de 1 septembrie, odată cu începutul noului an bisericesc, biserica „Sf. Vasile cel Mare şi Sf. Dionisie Exiguul“ din municipiul Galaţi şi-a sărbătorit hramul.

Sărbătoarea a debutat în ajun prin oficierea, la ceas de seară, a Vecerniei cu Litie şi Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos şi a continuat a doua zi prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos,împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

La eveniment au participat profesori, oameni de cultură şi credincioşi ai parohiei, dar şi din alte parohii din municipiul Galaţi.

La momentul cuvenit, mai mulți copii îmbrăcaţi în frumosul port tradiţional românesc au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre viața și activitate de savant a Sfântului Dionisie cel Smerit, părintele erei creștine, despre drumul creșterii duhovnicești pe care creștinul este învitat să-l parcurgă în această nouă perioadă de timp, dar  și despre activitatea deosebită desfășurată de această parohie.

„Sfânta noastră Biserică, preluând o tradiţie încă din Vechiul Testament, sărbătoreşte începerea unui nou an spiritual, bisericesc. Mântuitorul Iisus Hristos desăvârşeşte creaţia pe care cei vechi o sărbătoreau pentru bunurile pe care le primeau prin munca lor şi prin ajutorul lui Dumnezeu. Mântuitorul se îndreaptă spre creaţia nouă, spre inimile şi sufletele noastre ale tuturor şi inugurează un nou an, îndreptându-ne prin rugăciune viaţa noastră către Dumnezeu, iar prin iubire, rugăciune şi filantropie îndreptând viaţa noastră către aproapele nostru.

De asemenea, la începutul noului an bisericesc îl cinstim în chip cu totul deosebit, mai ales în această biserică ocrotită de Sfântul Vasile cel Mare, sărbătorit la anul nou civil, pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul, străromânul care a arătat umanităţii întregi să aşeze timpul sub stăpânirea lui Hristos şi astfel, Naşterea Mântuitorului este momentul din care Sfântul Dionisie ne învaţă să curgem faptele iubirii de Dumnezeu şi de aproapele de la Naşterea Lui până în veşnicie.

Această parohie este şi o vasiliadă şi o şcoală cu totul deosebită pentru creşterea duhovnicească a copiilor, dar şi pentru educarea şi ajutorarea lor, căci aici sunt foarte frumoase programe pentru începerea unui nou an şcolar, pe care noi, prin familie, Biserică şi şcoală, îl vedem posibil cu mila şi cu ajutorul lui Dumnezeu“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

După Sfânta Liturghie s-a oficiat slujba de Te Deum pentru începutul noului an bisericesc, precum şi slujba de pomenire a ctitorilor, binefăcătorilor şi slujitorilor adormiţi în Domnul, ziua de 1 septembrie amintind şi de evenimentul primei sfinţiri a acestei bisericii, petrecut la 1 septembrie 1963.

De remarcat la această biserică gălăţeană este şi lucrarea edilitar-gospodărească deosebită realizată în ultimii ani, cât şi cea social-filantropică.

Cu prilejul sărbătoriri hramului, parohia „Sf. Vasile cel Mare şi Sf. Dionisie Exiguul“ a asigurat masa de prânz bătrânilor aflaţi în cadrul unei instituţii de ocrotire socială din oraşul Galaţi şi au fost acordate ajutoare financiare şi alimente bolnavilor şi familiilor sărace aflate în evidenţele speciale ale parohiei.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook