Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 27 septembrie 2020, în Duminica a 18-a după Rusalii şi în ziua de prăznuirea a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, se împlinesc 11 ani de la momentul sacru al ridicării Eparhiei Dunării de Jos la rangul de Arhiepiscopie şi al Înaltpreasfinţitului Părinte Casian la slujirea de Arhiepiscop

Cu acest prilej, în toate bisericile Eparhiei Dunării de Jos au fost organizate evenimente liturgice și misionare speciale.

La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, sărbătoarea a început încă din ajun cu slujba Privegherii şi a continuat astăzi cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

În timpul slujbei au fost rostite rugăciuni de mulţumire către Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Eparhiei Dunării de Jos şi a Înaltpreasfinţitului Părinte Casian în cei 11 ani de rodnică slujire ca arhiepiscop.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Luca în care este relatată pescuirea minunată, realizată de către Sfinţii Apostoli prin intervenția Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

În partea a doua a omiliei, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre viaţa şi activitatea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, subliniind contribuţia deosebită pe care acesta a avut-o la introducerea limbii române în cultul bisericii.

După Sfânta Liturghie, ierarhul Dunării de Jos, a săvârşit o slujbă de pomenire pentru pentru toţi ierarhii Dunării de Jos, trecuţi la cele veşnice şi pentru jurnalistul şi omul de cultură gălăţean Radu Macovei, prohodit astăzi în biserica „Sf. Nicolae“ din Galaţi.

La momentele liturgice din Catedrala Arhiepiscopală au participat numeroşi preoţi şi credincioşi din Eparhia Dunării de Jos.

***

Duminică, 27 septembrie 2009, în Catedrala din municipiul Galaţi a avut loc festivitatea de ridicare a Episcopiei Dunării de Jos în rang de arhiepiscopie, conform Hotărârii Sfântului Sinod.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii noastre, înconjurat de un sobor de 21 de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al B.O.R., precum şi de ÎPS Mitropolit Dionisie al Corintului. Sfânta Liturghie a fost urmată de festivitatea solemnă a ridicării în rang de arhiepiscopie a Episcopiei Dunării de Jos. La eveniment au participat autorităţi centrale şi locale, invitaţi din străinătate şi foarte mulţi credincioşi.

La finalul Sfintei Liturghii a fost citit Tomosul patriarhal prin care s-a vestit hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi s-a făcut cunoscut tuturor clericilor şi credincioşilor înălţarea Episcopiei Dunării de Jos la rangul de arhiepiscopie, cu titulatura Arhiepiscopia Dunării de Jos, precum şi ridicarea Preasfinţitului Părinte Casian în demnitatea de Arhiepiscop al Dunării de Jos, care va purta titulatura Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook