Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua de 1 septembrie, odată cu începutul noului an bisericesc, biserica „Sf. Vasile cel Mare şi Sf. Dionisie Exiguul“ din municipiul Galaţi şi-a sărbătorit hramul.

Sărbătoarea a debutat în ajun prin oficierea, la ceas de seară, a Vecerniei cu Litie şi Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos şi a continuat a doua zi prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

La eveniment au participat profesori, oameni de cultură şi credincioşi ai parohiei, dar şi din alte parohii din municipiul Galaţi.

La momentul cuvenit, mai mulți copii îmbrăcaţi în frumosul port tradiţional românesc au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre viața și activitate de savant a Sfântului Dionisie cel Smerit, părintele erei creștine, despre drumul creșterii duhovnicești pe care creștinul este învitat să-l parcurgă în această nouă perioadă de timp, dar  și despre activitatea deosebită desfășurată de această parohie.

De asemenea, ierarhul locului a arătat că începutul unui nou an bisericesc înseamnă şi cinstirea înaintaşilor noştri, între care se află şi câteva chipuri luminoase de preoţi slujitori de la această biserică gălăţeană.

După Sfânta Liturghie a fost oficiată slujba de Te Deum pentru începutul noului an bisericesc, precum şi slujba de pomenire a ctitorilor, binefăcătorilor şi slujitorilor adormiţi în Domnul, ziua de 1 septembrie amintind şi de evenimentul primei sfinţiri a acestei bisericii, petrecut la 1 septembrie 1963.

În cadrul programului naţional „Hristos împărtăşit copiilor“, la această biserică se desfăşoară ample programe cu copiii şi tinerii parohiei. De remarcat este și lucrarea edilitar-gospodărească deosebită realizată în ultimii ani, cât și cea social-filantropică.

Cu prilejul sărbătoriri hramului, parohia „Sf. Vasile cel Mare şi Sf. Dionisie Exiguul“ a oferit 350 de pachete cu alimente bătrânilor nevoiaşi aflaţi în evidenţele speciale ale parohiei.

De asemenea, în perioada 23-26 august parohia a desfăşurat ediţia a IX-a a Concursului de şah la care au participat 44 de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani, înscrişi la cursurile de şah organizate în cadrul Aşezământului cultural şi social-filantropic parohial.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook