Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În după-amiaza zilei de 25 septembrie, rămăşiţele pământeşti ale Episcopului Nifon Niculescu au fost purtate în procesiune de la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos către Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Apostol Andrei şi Sf. Ierarh Nicolae“ din muncipiul Galaţi.

Împreună cu chiriarhul Dunării de Jos, la procesiune au participat o parte din preoţimea eparhiei, militari din Garnizoana Galaţi, studenţi, elevi seminarişti şi credincioşi.

Procesiunea a poposit pentru câteva minute la capela „Sf Ap. Andrei“ şi în curtea Serminarului Teologic Ortodox din Galaţi, acolo unde Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepicop Casian a săvârşit un Parasta pentru fericitul de vrednică pomenire Episcoplul Nifon Niculescu.

De la Seminarul gălăţean, în sunet de cântări bisericeşti şi mireasmă de tămâie, sicriul a fost purtat până la Catedrala arhiepicopală.

Aici, sicriul cu oseminte a fost aşezat pe un catafalc şi va rămâne până mâine, când, după Sfânta Liturghie arhierească va fi depus în cripta pregătită special în pronaosul acestei măreţe biserici pe care Episcopul Nifon a terminat-o de zidit, a înfrumuseţat-o şi a dotat-o cu cele necesare slujirii pentru ca la 6 august 1917, în toiul luptelor de la Mărăşeşti, din Primul Război Mondial, ierarhul Dunării de Jos să o sfinţească.

În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit slujba Parastasului pentru odihna sufletului Episcopului Nifon al Dunării de Jos.

După Parastas, Părintele Arhiepiscop Casian a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a evocat personalitatea și lucrarea bisericească, pastorală, educativă și culturală a acestui demn, vrednic şi eroic sujitor al Eparhiei Dunării de Jos, Episcopul Nifon Niculescu.

La final, Înaltpreasfinţia Sa şi toţi cei prezenţi s-au rugat pentru odihna sufletului preotului Radu Toma de la Parohia Poiana, trecut la cele veşnice în aceste zile la vârsta de 55 de ani.

Mâine, după Sfânta Liturghie arhierească osemintele Episcopului Nifon Niculescu vor fi aşezate în noua criptă amenajată în zidul Catedralei Arhiepiscopale, lângă mormintele celorlalţi ierarhi ai Dunării de Jos.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook