Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 27 septembrie 20201, în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Ţării Româneşti, se împlinesc 12 ani de la momentul sacru al ridicării Eparhiei Dunării de Jos la rangul de Arhiepiscopie şi al Înaltpreasfinţitului Părinte Casian la slujirea de Arhiepiscop

Cu acest prilej, la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi, sărbătoarea a început încă din ajun cu slujba Privegherii şi a continuat astăzi cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte membrii Permanenţei Consilului Eparhial, părintele Liviu Barbu de la Biserica Dobroteasa din Bucureşti, arhidiaconul prof. univ. dr. Ioan Caraza, precum şi arhidiaconi şi diaconi ai Catedralei.

În timpul slujbei au fost rostite rugăciuni de mulţumire către Dumnezeu pentru ocrotirea şi tot ajutorul oferit Eparhiei Dunării de Jos şi Înaltpreasfinţitului Părinte Casian în cei 12 ani de rodnică slujire ca arhiepiscop.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a vorbit despre viaţa şi activitatea pastoral-misionară şi cărturărească a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, evidenţiind o serie de calităţi și virtuți ce au impodobit lucrarea arhierească a acestui mare ierarh al Bisericii.

De asemenea, chiriarhul Dunării de Jos a arătat că frumoasa şi rodnica conlucrarea dintre Sfântul Antim Ivireanul şi domnitorul Constantin Brâncoveanu au fost benefice pentru cultura şi spiritualitatea vremii şi au contibuit la întărirea ţării în interior şi în exterior, precum şi la introducerea limbii române în cultul bisericii şi în cancelaria domnească.

După Sfânta Liturghie, a fost oficiat un Te-Deum pentru binefacerile revăsate de Dumnezeu asupra Preafericitului Părinte Patriah Daniel, a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, a preoţimii, cinului monahal şi dreptmăritorilor creştini din Eparhia Dunării de Jos. 

La momentele liturgice din Catedrala Arhiepiscopală au participat preoţi, elevi de la Seminarul Teologic „Sf. Apostol Andrei“ din Galaţi şi credincioşi din eparhie.

Momentul solemn de astăzi a reprezentat şi o încununare a evenimentelor liturgice şi comemorative desfăşurate în ultimile zile la Galaţi cu prilejul aducerii şi aşezăriii rămăşiţelor pământeşti ale vrednicului de pomenire Episcopul Nifon Niculescu, înaintaşul din urmă cu un veac al Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

***

În data de 27 septembrie 2009, în Catedrala din municipiul Galaţi a avut loc festivitatea de ridicare a Episcopiei Dunării de Jos în rang de arhiepiscopie, conform Hotărârii Sfântului Sinod.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii noastre, înconjurat de un sobor de 21 de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al B.O.R., precum şi de ÎPS Mitropolit Dionisie al Corintului. Sfânta Liturghie a fost urmată de festivitatea solemnă a ridicării în rang de arhiepiscopie a Episcopiei Dunării de Jos. La eveniment au participat autorităţi centrale şi locale, invitaţi din străinătate şi foarte mulţi credincioşi.

La finalul Sfintei Liturghii a fost citit Tomosul patriarhal prin care s-a vestit hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi s-a făcut cunoscut tuturor clericilor şi credincioşilor înălţarea Episcopiei Dunării de Jos la rangul de arhiepiscopie, cu titulatura Arhiepiscopia Dunării de Jos, precum şi ridicarea Preasfinţitului Părinte Casian în demnitatea de Arhiepiscop al Dunării de Jos, care va purta titulatura Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook