Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 3 septembrie 2022, la prăznuirea Sfântului Sfinţit Mucenic Antim, Episcopul Nicomidiei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, a săvârşit în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi un Parastas pentru vrednicul de pomenire Arhiepiscop dr. Antim Nica, precum şi pentru toţi  înaintaşii în scaunul arhieresc de la Dunărea de Jos.

După slujbă, ierarhul Dunării de Jos a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a evocat personalitatea luminoasă a Arhiepiscopului Antim, care îşi doarme somnul de veci în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi.

În continuare, ierarhul locului a mers la Biserica „Sfântul Antim“ din municipiul Galați care a îmbrăcat astăzi haină de sărbătoare, la cinstirea principalului ocrotitor spiritual.

Situată în nord-vestul oraşului Galaţi, pe Bulevardul Milcov nr. 25 A, într-o zonă muncitorească, parohia „Sfântul Sfinţit Mucenic Antim“ din Galaţi deserveşte nevoile pastorale şi liturgice ale credincioşilor din cartierele Micro 13 B şi Micro 38.

Numeroși credincioși din parohie au participat la Sfânta Liturghie, iar familiile tinere, la momentul liturgic cuvenit, au adus copiii pentru a fi împărtășiți cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viaţa Sfântului Antim al Nicomidiei, un exemplu pentru cei din vremea lui, dar şi pentru foarte mulţi credincioşi din zilele noastre.

După Sfânta Liturghie, 25 de elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 38 „Grigore Moisil“ din Galaţi au primit din partea ierarhului Dunării de Jos rechizite şcolare şi alte daruri.

La finalul evenimentului de astăzi a fost săvârşit un Parastas pentru vrednicul de pomenire Arhiepiscop Antim Nica al Dunării de Jos (1975-1994) şi pentru toţi ctitorii şi binefăcătorii sfântului locaş, trecuţi la cele veşnice.

***

Printre primele lăcaşuri de cult din oraşulGalaţiînfiinţate după anul 1989, parohia „Sfântul Sfinţit Mucenic Antim“ şi „Sfintele Femei Mironosiţe“ este singura parohie din ţară închinată acestui Sfânt Sfinţit Mucenic.

Ea a fost înfiinţată în anul 1990, la 21 septembrie, prin desprinderea a două zone din parohiile „Sfânta Treime“- Fileşti şi „Adormirea Maicii Domnului“- Cimitir.

În data de 1 iunie 1991, s-a sfinţit locul şi s-a pus piatra de temelie, slujba fiind săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, pe atunci Arhiereu-Vicar al Episcopiei Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţişi un mare număr de credincioşi.

Impresionantul devotament al enoriaşilor şi osârdia credincioaselor din parohie care ajutau la construcţia bisericii au făcut ca, la propunerea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, în anul 1994, biserica să primească şi al doilea hram închinat „Sfintele Femei Mironosiţe“.

În anul 2000 s-a început pictarea bisericii în tehnica fresco de către pictorul Ciprian Buzuloi din Bucureşti, iar în anul 2011, chiriarhul Dunării de Jos a sfinţit pictura bisericii, care a fost aşezată ca un veşmânt al Învierii.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook