Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua de 1 septembrie, odată cu începutul noului an bisericesc, biserica „Sf. Vasile cel Mare şi Sf. Dionisie Exiguul“ din municipiul Galaţi şi-a sărbătorit hramul.

Sărbătoarea a debutat în ajun prin oficierea, la ceas de seară, a Vecerniei cu Litie şi Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi a continuat a doua zi cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

La eveniment au participat profesori, oameni de cultură şi credincioşi ai parohiei, dar şi enoriaşi din alte parohii din municipiul Galaţi, veniţi pentru a se ruga cu evlavie şi credinţă la singura biserică din Eparhia Dunării de Jos ocrotită de Sfântul Dionisie cel Smerit. 

La momentul cuvenit, mai mulți copii au fost împărtășiți de ierarhul locului cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre viaţa şi activitatea părintelui erei creștine, Sfântul Dionisie Exiguul, şi despre drumul creșterii duhovnicești pe care creștinul este învitat să-l parcurgă în această nouă perioadă de timp.

După Sfânta Liturghie a fost oficiată slujba de Te Deum prilejuită de începutul noului an bisericesc, precum şi un Parastas pentru ctitorii, binefăcătorii şi slujitorii adormiţi în Domnul.

De asemenea, ziua de 1 septembrie este pentru această comunitate parohială zi de bucurie şi recunoştinţă întrucât la data de 1 septembrie 1963 a avut loc prima sfinţire a bisericii.

În cadrul programului catehetic naţional „Hristos împărtăşit copiilor“, la această biserică se desfăşoară mai multe programe cu copiii şi tinerii parohiei, multe dintre acestea fiind desfăşurate pe parcursul vacanţelor şcolare, dar şi în timpul liber al elevilor.

Astfel, în perioada iulie – august 2023, parohia a desfăşurat cea de-a XI-a ediţie a concursului „Micul Şahist“ la care au participat copii iubitori de şah cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani, înscrişi la cursurile de şah organizate în cadrul Aşezământului cultural şi social-filantropic parohial.

De remarcat este și lucrarea edilitar-gospodărească deosebită realizată în ultimii ani, cât și cea social-filantropică.

Cu prilejul sărbătoriri hramului, parohia a oferit alimente şi obiecte igienico-sanitare pentru mai mulţi vârstnici şi familii nevoiaşe, aflaţi în evidenţele speciale ale parohiei.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook