Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În cadrul programului eparhial pentru tineri ,,Vacanța  din pridvorul Bisericii“ desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, 50 de copii din parohiile Matca 1, 2, 4, 5 și 7, au beneficiat de o experiență de neuitat în ziua de 4 septembrie 2023, fiind implicați într-un pelerinaj care să le deschidă apetitul pentru o altfel de hrană, folositoare pentru creșterea lor duhovnicească.

Însoțiți de preoții parohi, ziua a debutat cu un prim popas la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului“ – Cudalbi, unde Preasfânta Născătoare de Dumenzeu i-a binecuvântat pe micii pelerini ce au început ziua cu rugăciune la Cea care este pururea Rugătoare pentru noi.

După traversarea fluviului Dunărea, grupul entuziast a poposit în brațele Sfântului Nicolae de la Mânăstirea Măcin apoi au luat picături de binecuvântare de la Mânăstirea „Izvorul Tămăduirii“ de la poalele străvechi și plin de istorie al munților Măcinului.

În pas voios au coborât către Mănăstirea de la frumoasa Vale a Teilor unde au gustat zemoasele roade ale toamnei din livada aşezământului monahal. Următorul popas a fost pe malul ,,râului de oțel“, unde străjuiește maiestoasa Mănăstire Celic Dere care i-a primit ca o maică iubitoare la pieptul ei. Copiii au ascultat cu mare interes istoricul sfântului locaș împletit cu istorioare specifice locului.

Au mers mai apoi la un alt așezământ atât de cunoscut, anume Mânăstirea Saon. Micii pelerini s-au închinat, s-au rugat dimpreună cu duhovnicii lor apoi au admirat frumosul parc al mânăstirii plin de păsări exotice. Nu a lipsit întâlnirea cu prietenii sfinți de la Niculițel care i-au întâmpinat pe copii în Mânăstirea Cocoș. Impunătoarea biserică s-a umplut de glasurile cristaline ce au cântat sfinților mucenici, cerându-le ajutorul pentru mântuirea sufletelor.

După ce și-au potolit foamea ce începuse să le dea târcoale, ultimul popas a fost la ruinele cetății Dinogeția şi la mănăstirea cu același nume din imediata apropiere, unde au retrăit vremurile când strămoșii daco-romani erau stăpânii acestor ținuturi aflate sub binecuvântarea Sfântului Apostol Andrei.

Odată cu amurgul, cu tolba minții și a inimii, plină de amintiri, entuziastul grup al micilor creștini din Matca s-a întors la locul de baștină, nu înainte de a mulțumi lui Dumnezeu și tuturor celor care au făcut posibile aceste popasuri duhovnicești.

Ca un preambul al perioadei școlare care stă să înceapă, au primit prin implicarea activă a Centrului Eparhial, a Protopopiatului Tecuci și a parohiilor de care aparţin, câte un ghiozdan echipat cu cele trebuincioase pentru noul an școlar.

,,Așează Doamne în sufletele pruncilor noștri, picătura de Har spre a fi cărămizi vii ai Bisericii Tale“.  

 Pr. Mihăiță Platon, pr. Valeriu Stamatin, pr. Nicolae Lazăr

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook