Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La praznicul Naşterii Maicii Domnului, Mănăstirea Cudalbi din judeţul Galaţi, important centru de viaţă duhovnicească din Câmpia Covurluiului, şi-a sărbătorit hramul.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, pe un podium special amenajat în curtea interioară a mănăstirii în apropierea impunătorului locaş de cult construit în stil ştefanian şi împodobit cu frumoase mozaicuri exterioare.

La slujbă au participat autorităţi locale, copii din localităţile învecinate, obştea monahală şi numeroşi credincioşi veniţi din multe zone ale eparhiei pentru a se ruga Maicii Domnului, ocrotitoarea spirituală a mănăstirii şi Maica cea mult iubitoare a întregii lumi.

La momentul cuvenit, mulţi copii şi vieţuitoarele mănăstirii au fost împărtăşiţi de ierarhul locului cu Sfintele Taine.

La chinonic, copii din îmbrăcaţi în haine tradiţionale româneşti au interpretat pricesne şi cântece închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

În cuvântul de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre această mare sărbătoare de la începutul anului bisericesc închinată Maicii Domnului, dar şi despre ajutorul pe care îl primim de la Bunul Dumnezeu prin mijlocirile Născătoarei de Dumnezeu.

După Sfânta Liturghie a fost săvârşită slujba parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii acestei vetre monahale, adormiţi întru Domnul.

La hramul acestei mănăstiri a continuat programul eparhial „Hristos în şcoală“ pentru 70 de copii din parohiile Protopopiatului Covurlui, care au primit din partea Părintelui Arhiepiscop ghiozdane complet echipate pentru noul an școlar.

Aproximativ 3500 de copii cu posibilităţi materiale reduse din satele și orașelor celor două județe ale Eparhiei Dunării de Jos primesc în această perioadă ghiozdane și rechizite şcolare în valoare de 315.000 lei, prin contribuţia Centrului eparhial, a protopopiatelor şi a parohiilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În fiecare an, aceste daruri speciale şi necesare aduce copiilor, părinţilor lor, dar şi dăruitorilor multă bucurie, speranţă şi optimism.

***

Mănăstirea datează din anul 1925 fiind ctitorită de Eugenia Pană în apropierea localităţii gălăţene Cudalbi. Biserica mănăstirii a fost ridicată între 1925 şi 1933.

La început, lăcaşul monahal se numea „Mănăstirea Gologanu“, după numele moşiei acelor locuri. Mănăstirea este desfiinţată în 1950, odată cu instalarea regimului comunist în România, însă îşi reia activitatea în anul 1990.

Prin străduinţele actualei stareţe, monahia Mariani Popa şi a întregii obşti a fost construită o nouă biserică, precum şi o nouă clopotniţă şi 3 corpuri de chilii.

La solicitarea Eparhiei Dunării de Jos, în anul 1998 vechiul nume al mănăstirii a fost schimbat în „Mănăstirea Maicii Domnului - Cudalbi“.

La sfârşitul lunii august 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a sfinţit noul paraclis al mănăstirii, aşezat sub ocrotirea „Acoperământului Maicii Domnului, Sfinţilor Români şi Sf. Mc. Mariamni“.

La hramul mănăstirii din data de 8 septembrie 2019, cele 4 clopote noi cu care a fost înzestrată mănăstirea şi noua troiță, amplasată la intersecția Drumului Județean 251 cu drumul de acces către mănăstirea închinată Maicii Domnului de la Cudalbi, au fost sfințite de către ierarhul Dunării de Jos.

Jertfa obştii monahale, a numeroşilor credincioşi ctitori, precum şi a Arhiepiscopiei Dunării de Jos a fost încununată la data de 30 mai 2020, în Duminica a V-a după Sfintele Paşti, când Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a sfinţit biserica mare a acestui aşezământ monahal din zona centrală a podişului Covurluiului.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook