Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 27 septembrie 2024, în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Ţării Româneşti, se împlinesc 15 ani de la momentul sacru al ridicării Eparhiei Dunării de Jos la rangul de Arhiepiscopie şi al Înaltpreasfinţitului Părinte Casian la slujirea de Arhiepiscop.

Situaţia grea prin care mulţi dintre semenii noştri au trecut în ultima perioadă a făcut ca astăzi, la zi de mare sărbătoare pentru Eparhia Dunării de Jos, ierarhul locului împreună cu clerici din Administraţia eparhială, de la protoierii şi parohii, medici şi studenţi de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi, precum şi membri din cadrul S.N.F.O.R. şi A.S.C.O.R. Galaţi să se afle în mijlocul celor care au suferit mult, au luptat cu apa şi cu urmările dezastruoase lăsate de aceasta şi, iată, prin solidaritate au reuşit să biruiască.

De la primele ore ale dimineţii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica ”Adormirea Maicii Domnului”, situată în imediata apropiere a Protoieriei Covurlui, ambele puternic afectate de inundaţii.

La momentele liturgice din această biserică curăţită de mâl chiar de ierarhul Dunării de Jos şi diaconii Catedralei arhiepiscopale au participat împreună cu cei amintiţi mai sus şi preoţii din localităţile afectate de inundaţii, elevi din familiile sinitrate care au primit zilele trecute articole vestimentare şi încălţăminte, dar şi credincioşi şi tineri din localitatea Pechea, unde peste 2000 de case au fost afectate de inundaţii.

În timpul slujbei au fost rostite rugăciuni către Milostivul Dumnezeu pentru ocrotirea semenilor sinistraţi, precum şi rugăciuni de mulţumire pentru multitudinea de daruri oferite în această perioadă de grea încercare pentru Eparhia Dunării de Jos, prin oamenii harnici, disponibili şi darnici.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a vorbit despre calităţile şi virtuțile ce au împodobit lucrarea arhierească a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul şi a evidenţiat implicarea deosebită din aceste zile a slujitorilor Sfintelor Altare, a credincioşilor şi a echipelor de intervenţie în ajutorarea sinistraţilor.

În cadrul slujbei, copiii au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine, iar slujirea misionară din biserică a fost prelungită cu o acţiune umanitară în spaţiul special amenajat din Sediul Protoieriei Covurlui, unde cadre medicale voluntare şi studenţi la medicină au oferit gratuit consultaţii de specialitate persoanelor sinistrate, unele cu vârste înaintate, cu boli cronice, marginalizate social şi cu situaţii materiale şi financiare precare, multe dintre acestea afectate grav de inundaţii.

Serviciile medicale acordate au constat în măsurarea tensiunii arteriale, controlul glicemiei, EKG şi efectuarea consultului medical general pentru depistarea bolilor cu risc endemoepidemic şi a bolilor cronice.

Scopul acestei acţiuni medicale a avut în vedere oferirea unui sprijin medical urgent în această zonă calamitată, dar şi creşterea gradul de conştientizare a stării de sănătate în rândul persoanelor care locuiesc aici, precum şi prevenirea şi combaterea practicilor care dăunează sănătăţii.

După Sfânta Liturghie, în semn de recunoştinţă pentru gestionarea promptă şi eficientă a situaţiei din zona afectată de inundaţii, Înaltpreasfinţia Sa a oferit protoiereului de Covurlui distincţia eparhială pentru clerici ”Crucea Sfântului Apostol Andrei”, clasa I, iar consilierului eparhial din cadrul Sectorului Social-filantropic şi inspectorului eparhial din cadrul Sectorului Administrativ-bisericesc aceeaşi distincţie, clasa a II-a.

De asemenea, pentru mărturia slujirii semenilor din valul dezastruoaselor inundaţii, toţi preoţii din localităţile sinistrate au primit din partea ierarhului Actul de recunoştinţă intitulat ”Apostolat şi filantropie în încercări şi dezastre, sacră terapie”.

Ierarhul Dunării de Jos a mulţumit eparhiilor din ţară şi din străinătate pentru ajutorul oferit sinitraţilor şi a amintit celor prezenţi că numai astăzi, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei a acordat un ajutor substanţial de 800.000 lei, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a trimis prin reprezentanţi ai Mănăstirii Hadâmbu, judeţul Iaşi, alimente neperisabile în valoare de 11.000 lei, Arhiepiscopia Tomisului a adus 140 de ghiozdane şi materiale pentru curăţenie în valoare de 50.000 lei, iar Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a dăruit 22.000 de euro.

Totodată, Părintele Arhiepiscop a mulţumit tuturor celor prezenţi la această sărbătoare eparhială din mijlocul zonei sinistrate, în care cu toţii ne arătăm, atât evlavia şi dragoste pentru sfinţii bineplăcuţi lui Dumnezeu, cât şi recunoştinţa pentru cei ce se ostenesc şi slujesc în Biserica lui Hristos pentru ajutorarea semenilor şi mântuirea sufletelor.

În continuare, în curtea Protoieriei Covurlui peste 1500 de porţii de hrană au fost pregătite şi apoi oferite sinistraţilor şi celor care îi ajută pe aceştia să revină la viaţa normală de dinainte de inundaţii.

La final, clericii din aparatul administrativ eparhial au mers pe la casele sinistraţilor şi le-au oferit acestora 2000 de cărţi de rugăciune, 2000 de exemplare ale Noului Testament cu Psalmi şi 6000 de iconiţe.

***

În data de 27 septembrie 2009, în Catedrala din municipiul Galaţi a avut loc festivitatea de ridicare a Episcopiei Dunării de Jos în rang de arhiepiscopie, conform Hotărârii Sfântului Sinod.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii noastre, înconjurat de un sobor de 21 de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al B.O.R., precum şi de ÎPS Mitropolit Dionisie al Corintului. Sfânta Liturghie a fost urmată de festivitatea solemnă a ridicării în rang de arhiepiscopie a Episcopiei Dunării de Jos. La eveniment au participat autorităţi centrale şi locale, invitaţi din străinătate şi foarte mulţi credincioşi.

La finalul Sfintei Liturghii a fost citit Tomosul patriarhal prin care s-a vestit hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi s-a făcut cunoscut tuturor clericilor şi credincioşilor înălţarea Episcopiei Dunării de Jos la rangul de arhiepiscopie, cu titulatura Arhiepiscopia Dunării de Jos, precum şi ridicarea Preasfinţitului Părinte Casian în demnitatea de Arhiepiscop al Dunării de Jos, care va purta titulatura Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

 Pr. Rareş Bucur

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook